Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Очаквано: Презибраха Атанас Атанасов за председател на ДСБ

Политика

Очаквано: Презибраха Атанас Атанасов за председател на ДСБ

Очаквано: Презибраха Атанас Атанасов за председател на ДСБ - Tribune.bg
Снимка:

Генерал Атанас Атанасов беше преизбран за председател на „Демократи за Силна България“ (ДСБ) на 17-ото Национално събрание на партията днес. Кандидатите за поста бяха той и досегашната заместник-председателка на партията Цецка Бачкова.

Мандатът на Атанасов изтече в средата на миналата година. Той пое отговорност за слабите изборни резултати на „Демократична България“, от която ДСБ е част, но след това поиска нов мандат.

Единственият опонент на ген. Атанасов за лидерския пост беше заместник-председателят на ДСБ Цецка Вачкова.

Атанас Атанасов успя да спечели доверието на 288 от гласувалите 490 делегати на Националната конференция, докато Цецка Вачкова събра 199 гласа. Атанасов ще поеме поста за мандат от 4 години.

„Ще се боря за доверието на актива на партията, защото смятам, че трябва да бъдем устойчиви и да продължим това, което успяхме да направим – тоест, с периода на моя мандат от извънпарламентарна политическа сила 2017 година сега „Демократи за силна България“ имат евродепутат, солидно представителство в местната власт и е част от управлението на страната през своето представителство в парламента“, заяви преизбраният лидер пред над 500 делегати, присъстващи на Националната конференция.

В отчета си пред съпартийците Атанасов определи коалицията с БСП като труден, но правилен избор.

„Днес смело мога да кажа, че нашите устои са стабилни, ние сме отбор, който може да издържи на всичко заедно. Без участието на БСП управлението на страната беше невъзможно след изборите през ноември. Нито една партия не разполагаше с достатъчно гласове, за да състави мажоритарно правителство. Имахме избор да влезем в управлението или да подкрепим новото правителство извън него. Решението беше трудно именно заради БСП. Искахме обаче, ясно да подчертаем, че не бихме подкрепили правителство с мандата на ГЕРБ, ДПС и БСП“, каза Атанасов.

По думите му заедно и дружно всички трябва да работят за това ДСБ да разшири своето политически влияние в страната.

Атанасов даде и обяснение защо партията е загубила гласове за сметка на „Продължаваме промяната“ на последните избори.

„Продължаваме промяната“ спечелиха трудно извоювани от нас гласове, гласове от меката ни периферия. Те предложиха на избирателите лъскава опаковка с положителна кампания, част от посланията бяха наши. Те успяха обаче да предоставят изход от кризата, нещо, което ние не можехме да предложим“, посочи той.

Ген. Атанасов подчерта, че е доволен от постигнатите дотук резултати, защото част от посланията на партията са станали послания на обществото.

„Мога с пълно съзнание да заявя, че съм изпълнил обещанията, които дадох преди почти пет години пред вас“, обърна се към съпартийците си Атанасов.

Той очерта основните вътрешнополитически и външнополитически приоритети на партията. Като вътрешни приоритети той възприема връщането на авторитета на парламентарната република, съдебната реформа, включително отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, промени в сигурността и отбраната на страната. Теми, без чието решение също не би могло да се мине са енергетиката, икономиката и здравеопазването.

Според Атанас Атанасов външнополитическите въпроси, които стоят пред страната, са позицията ни за Северна Македония и за конфликта НАТО-Русия. Атанасов припомни, че ДСБ застава зад позицията, че заедно със Северна Македония България трябва да участва в Общността и трябва да затвърди позициите си в НАТО.

Според него ГЕРБ не е дясна формация при положение, че партията е потъпкала демокрацията и нейните ценности.

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който се отказа от надпреварата, не присъства на форума, но в писмо, изпратено до делегатите, заявява, че никога не е бил част от лагер или пък от отбор в ДСБ и това е основната причина да не се кандидатира.           


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати