Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Атанасов: Службите за сигурност прикриват действия на хора около президента

Политика

Ген. Атанасов: Службите за сигурност прикриват действия на хора около президента

Ген. Атанасов: Службите за сигурност прикриват действия на хора около президента - Tribune.bg
Снимка:

"Службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството. И това вече е проблемът - че се прикриват определени обстоятелства, които са свързани с действия от хора, близки до президента".

Това каза пред БНТ ген. Атанас Атанасов.

"Службите за сигурност трябва да изпълняват годишен план за сигурността в страната. Тези планове трябва да бъдат докладвани и утвърждавани от премиера".

"Правителството трябва да е това, което трябва да предложи хората, които да оглавяват и ръководят тези служби. Ние трябва да осигурим условия това да се случи".

"Има няколко фрапиращи случаи, които достигнаха и до мен като информация, които показват, че в сектора за сигурност освен всичко друго, се прикриват казуси, които засягат директно националната ни сигурност", каза ген. Атанасов.

"Ето, например, има една преписка в СГП № 208/69 от 2023 г., която е била прекратена от прокурор Николова, - данните вътре са фрапиращи, има пробив в националната сигурност през ДАР, и поради тази причина е възложена проверка чрез ДАНС, което е контраразузнаването, и там всичко са замазали и са прикрили".

"Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което е много тежък провал. Изтичането на тази информация винаги има риск да бъде прихваната от чужди разузнавателни служби", допълни ген. Атанасов.

"ДАНС е замел всичко това, извършили са повърхностна проверка, и всичко е отишло под чергата, допълни депутатът от ПП-ДБ. И препоръча прокуратурата да възобнови разследването по този казус, като установи освен изтичането на класифицираната информация, и длъжностните престъпления, които са извършени за прикриването на този казус. "Смятате ли, че това е станало без знанието на хора от Президентството", попита още Атанасов.

"Не знам какво прави г-н Сарафов, но като бивш прокурор знам, че работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела".

"Има тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство - тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това, казва се Глед Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, подават документите, пращат му ги по DHL, и той ги подава в Министерството на правосъдието, и те стават български граждани. Това е конкретен случай, ето го човека, ДАНС е сезирана по този случай, има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава. Въпросът е в друго: на мен ми казват, че няколко пъти сезират ДАНС за безобразието, което извършват техни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите за гражданство е на ДАНС, а оттам казват: ние имаме оперативен интерес, не се месете. Е да, но нали Русия ни обяви за вражеска държава, трябва да сме изключително бдителни за това какви хора влизат в страната. Твърди се, че с фалшиви документи си вадят гражданство. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. А ние претендираме за членство в Шенген, каза още Атанасов. Твърди се още, че пари, получени по този канал, отиват директно в президентството. Има данни за това, че по време на служебните правителства от различни сектори са събирани пари, които хора, които хора са ги давали, твърдят, че са отивали в президентството", завърши депутатът от ПП-ДБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети