Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Кирил Радев: Смените в МВР и службите водят само до сътресение в системата

Политика

Ген. Кирил Радев: Смените в МВР и службите водят само до сътресение в системата

Ген. Кирил Радев: Смените в МВР и службите водят само до сътресение в системата - Tribune.bg
Снимка:

Относно подслушванията експертът препоръча външен контрол, за да не се хвърлят твърдения без доказателства

В сферата на националната сигурност България е притисната от много фактори. Смените в МВР и службите компенсират изолацията на президента с липсата на информация, филтрирана от изпълнителната власт. Това заяви в „Европа сутрин“ по ТВ Европа ген. Кирил Радев, кандидат за депутат в листата на 23 МИР София на коалицията „Българските Патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“.

„Смените няма да доведат до нищо по-сериозно освен до сътресение в системата на МВР и службите. Защото след време се очакват промени на промените от новото правителство, както у нас правим ремонт на ремонта“, добави бившият шеф на НСБОП. 

„Ако няма разбиране от политическите сили, че националният интерес е над всичко, аз съм песимист по отношение на развитието на тази сфера“, смята генералът.

„Едва ли службите трябва да бъдат разформировани, но трябва да се извърши реподбор, да бъдат проверени по някакъв начин за лоялност и да бъдат освободени онези, които не стават“, коментира ген. Кирил Радев. Реподборът се извършва от Института по психология в МВР, напомни той и добави, че същият трябва да се осъществи и по отношение на кадрите в МВР.

Промяната, свързана с освобождаване на шефове и директори, винаги е изключително голямо сътресение – подчинените просто не работят не знаят какво ще се случи след два месеца. Иначе няма нищо фатално в това, че се правят промени, зависи каква е целта. Лошо е, че независимо какви са промените, е блокирана системата, обобщи експертът по сигурност.

Системата на МВР се нуждае от фундаментална промяна, там нещата са сбъркани много, много отдавна. Трябва да се мисли за диференциация на труда, за заплащане от гледна точка на риска на професията, за освобождаване от тежката администрация, която тежи много, от неща, които полицията не бива да върши, препоръча още експертът.

„Знаете на какви унижения бяха подложени полицаите, това е свързано с отлив. Много хора не можаха да понесат унижението на яйцата и сламата, която беше палена в краката им, но хората, които ги управляват, трябва да си поемат отговорността“, върна се той към дните на протестите. „Когато началниците са добри професионалисти и си вършат работата, както трябва, нещата вървят. В противен случай всичко е обърнато с краката нагоре“, заяви още генералът.

Относно подслушванията ген. Кирил Радев препоръча външен контролен орган да влезе и да провери, за да не се хвърлят твърдения в публичното пространство и да се правят внушения без доказателства. Защото една от формите на противодействие на престъпността е използването на СРС. „Истината е, че при прилагането им има пропуски, но много зависи кога е прихванат някой – дали е „цъфнал“ при разработка на престъпна група, или е било целенасочено за специална разработка на категория хора, които представляват интерес политически. Със сигурност има голям обем от информация на хора от публичното пространство, но въпросът е тя да не попада в ръцете на хора, които могат да злоупотребят“, смята той.

Според ген. Кирил Радев би трябвало да спре тази война между институциите, която наблюдавахме между президента и бившия премиер, но тя може да спре само при държавническо мислене от хора, които си дават сметка, че държавата се управлява в името на народа и националния интерес.

По отношение на ветото ни над членството на Македония в ЕС генералът коментира, че вероятно може да се каже, че сме в изолация, но това е вярната позиция. Политиката, която провежда държавата по отношение на Северна Македония, е категорична, напълно адекватна и почива на документи, разписани преди време. Аз съм убеден, че патриотите ще продължат да защитават тази теза, заяви ген. Кирил Радев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети