Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Константин Попов: НС за провери как се изпълняват решенията за Украйна

Политика

Ген. Константин Попов: НС за провери как се изпълняват решенията за Украйна

Ген. Константин Попов: НС за провери как се изпълняват решенията за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„Трябва да се провери как се изпълняват решенията на НС относно помощта за Украйна. Препоръчвам закрито заседание на Комисията по отбрана. Да се извикат представители на външното, транспортното и военното министерства, да представят документи и да се види къде е проблемът. Кой си е свършил работата и кой не е, кой е отхвърлил задачата. Не може да губим доверие в институциите си.“ Това каза ген. Константин Попов пред Нова нюз.

„Има вероятност при пристигане на новите F-16 България да няма готова инфраструктура за тях. Ще изпаднем в неловко или тежко положение, защото няма да можем да ги поддържаме. Министърът на отбраната и другите във ведомството трябва да знаят какви са ежедневните им задачи", смята генералът.

Според него оръжейната подкрепа за Украйна трябва да продължи.

„Очевидно Путин не може да постигне целите си лесно и бързо, а и се менят бързо в зависимост от обстановката. Политиката му „на старите карти“ е много опасна. Близката цел на президента е да окупира Донбас, където значителни територии са завладени от украинската армия. Важно е как украинците ще реагират. Има голяма промяна в конфликта. Започна се с насищане на много техника от Русия. Сега на 1000-километровия фронт се дава повече възможност на ниските тактически звена да вземат решения. Използват се маньоври в тактическата дълбочина и сериозно осигуряване от космоса, както и масова употреба на дронове. Има сериозни предпоставки за контранастъпление. Авдеевка беше подложена на кръстосан огън, там вече няма нищо, този град не живее вече. Той е важен, защото е близо до Донецк. Украинските въоръжени сили са взели мерки, отстъпили са на предварително подготвени позиции. Въпросът е доколко могат да издържат без осигурена техника и снаряди“, коментира той.  

По думите му 6000 снаряда на ден са нужни на украинските военни. „За контранастъпление трябва да се направи вярна и задълбочена оценка и да се преведе на военен език как може да се организира. Когато се оценят правилно бойните възможности, ще стане възможно да имаме превъзходство във въздуха, в артилерията и в жива сила. Да се прецени правилно теренът на бойните действия, метеорологичните условия, противникът, силните и слабите му страни. Да се проиграят варианти. Най-важното е духът на хората, който понякога не се оценява правилно. Затова и планът на Кремъл не се случи. Подкрепата на САЩ трябва да дойде навреме“, заяви ген. Попов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети