Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Генчовска призна за сериозни различия с външнополитическия екип на премиера по отношение на РСМ

Политика

Генчовска призна за сериозни различия с външнополитическия екип на премиера по отношение на РСМ

Генчовска призна за сериозни различия с външнополитическия екип на премиера по отношение на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Има амбиции до края на френското председателство ветото за преговори между РСМ и ЕС да падне, посочи външният министър

„В Република България има само едно външно министерство, съгласно Конституцията, съгласно законите на страната. Формално няма как някой друг да провежда външната политика, освен Министерство на външните работи“. Това заяви след изслушването си пред депутатите в закрито заседание външният министър Теодора Генчовска.

Въпреки това тя не отрече излязлата по-рано информация, че България води две външни политики - едната на Кирил Петков и неговите съветници, и другата на Министерството на външните работи, но подчерта, че депутатите, които са изнесли тази информация от закритото заседание, трябва да носят отговорност.

Попитана дали МВнР води различна политика от тази на премиера по отношение отпадане на ветото и даване в по-кратки срокове  „зелена светлина“ за преговорите на РСМ с ЕС, тя посочи:

„Външно министерство не говори за срокове. Има очевидно амбиции до края на френското председателство. Но пак Ви казвам, че премиерът не е заявявал никъде това нещо. Казвам го в наши официални срещи с екипа на РСМ, както и с представители на страните членки на ЕС“.

На въпрос кои са тези амбиции, ако не на премиера, тя посочи:

„На неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси. Работим много активно с тях, но има сериозни различия, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министрество стриктно спазва по въпроса за евроинтеграцията и преговорите с Република Северна Македония“.

На друг въпрос наистина ли е коментирала пред парламента, че получава новините за външната ни политика, водена от правителството, от РСМ, тя отговори така:

„Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с наши колеги, тоест, това не са новини, а позиции, които се различават от националната ни позиция, от разговори с Въшното министерство на РСМ или от разговори с нашите европейски партньори.

Генчовска отново настоя и, че не е правила никакви договорки с немската си колежка Аналена Бербок - България да пусне Северна Македония на преговори за ЕС до юни.

„Срещата беше поискана от нейна страна, за да види дали има някакъв прогрес. Както на всички срещи до момента, казваме каква е позицията на България. За съжаление по политическите въпроси трудно може да се каже, че има някакъв прогрес. По секторните политики със сигурност има прогрес. Още първите дни на кабинета имаше нота, която страната ни изпрати, а съответно и югозапдната ни съседка, да не се използва името Република Северна Македония, а само Северна Македония, но това е нещо, което е направено и преди няколко години по линия на ОССЕ и НАТО. Това е формална стъпка“, припомни Генчовска.

Тя заяви също така, че няма документ между РСМ и България, който да е основа за договаряне. Почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие, обясни тя.

Генчовска посочи, че няма време до края на френското председателство да бъде отворена Конституцията на РСМ с цел вписване на българите в нея като държавотворен народ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати