Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Генчовска: На 5 април Весела Чернева изпрати промяна на националната позиция за РСМ

Политика

Генчовска: На 5 април Весела Чернева изпрати промяна на националната позиция за РСМ

Генчовска: На 5 април Весела Чернева изпрати промяна на националната позиция за РСМ - Tribune.bg
Снимка:

„На 5 април Весела Чернева, съветник на Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.“

Това заяви по време на изслушване в Народното събрание министърът на външните работи Теодора Генчовска. След дълги спорове трябва ли заседанието да е открито или закрито, все пак изслушването се излъчва за широката публика.

„Предупредихме всички членове на КСНС какво ще се случи и то се случи. Първото ми изречение към министъра на РС Македония беше – контактувайте само с мен. Това не се случи. Те продължиха да търсят пробив“, обясни министърката в оставка.

„На практика с този проект са обединени частични идеи на МВнР за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм за изпълнение на договора, заяви Генчовска и добави: "Външно министерство прецени, че нямам как да има бележки по документ, който изначално и цялостно погрешен и го отхвърли като възможност“, заяви тя.

„Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати. В преговорите има напредък, но има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за така наречения македонски език в исторически и етнически план“, обясни Теодора Генчовска.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети