Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Генчовска: РСМ първо да вкарат българите в конституцията, после да преговарят за ЕС (ОБНОВЕНА)

Политика

Генчовска: РСМ първо да вкарат българите в конституцията, после да преговарят за ЕС (ОБНОВЕНА)

Генчовска: РСМ първо да вкарат българите в конституцията, после да преговарят за ЕС (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Външният министър обяви, че няма да е част от делегацията, която ще посети Киев

„Наличието на българско малцинство в Северна Македония да бъде записано в конституцията на бившата югорепублика е условие, което е залегнало в декларацията на българското Народно събрание и в решението на КСНС и за нас това е условие, което Скопие трябва да изпълни, като на този етап първо идва то, а чак след това – преговори за присъединяването на РСМ към Европейския съюз.“ Това коментира пред журналисти външният министър на България Теодора Генчовска. Тя заяви, че няма да бъде част от делегацията, която ще посети Украйна. Тя направи коментара преди началото на международен форум с участието на външните министри от Западните Балкани и представители на ЕС, сред които и еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, който е на посещение в България.

Управляващата коалиция се събира на извънреден коалиционен съвет. Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта.

„Днес ще има коалиционен съвет, надявам се да има съгласие“, каза Генчовска.

На въпрос дали България изнася оръжия, външният министър заяви, че това трябва да бъде отправено към министъра на икономиката и министъра на отбраната.

„Те са съпредседатели на междуведомствения съвет по експортен контрол“, подчерта още Генчовска.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети