Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентарната външна комисия ще търси общо решение за РСМ

Политика

Парламентарната външна комисия ще търси общо решение за РСМ

Парламентарната външна комисия ще търси общо решение за РСМ - Tribune.bg
Снимка:

В общи проект на решение на външната комисия ще бъдат събрани внесените до момента 3 варианта - на ДПС, ГЕРБ и ДБ. Това решиха депутатите от комисията и излязоха в почивка, за да могат да подготвят текста, пише „24 часа”.

В проекта на ГЕРБ е записано, че НС възлага или задължава МС да одобри предложените от председателството преговорна рамка и заключения, като се поставят няколко условия: по отношение на вписването на българите в конституцията на РСМ, не само в преамбюла; както и,  че това не означава признаване на македонския език; да се уточни, че преговорната рамка ще важи не само за този протокол, но и за бъдещите.

От ДПС също представиха проекта си и заявиха готовност да водят разговори по него. Те предлагат развързване ръцете на правителството да вземе решение по темата.

Във версията на ДБ пък е записано, че трябва да има референция към останалите протоколи в заключенията на Съвета - и там България да може да има претенция за изпълнението на ангажиментите от РСМ. И се залагат конкретни срокове.

Вносителите и на трите проекта обявиха готовност да се изработи общ проект на комисията, за да се върви напред.

По-рано в комисията беше изслушана министър Теодора Генчовска. 

Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто в сравнение с португалското и немското, заяви Генчовска. Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство. Вчера на заседание на МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.

„От това става ясно, че МС се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението“, каза Даниел Митов.

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС“, добави тя. Захариева обвини депутатите от ПП, че тупат топката и бавят обсъждането на трите проекта, за да не могат да влязат утре на заседание на НС. Тя беше подкрепена от депутата от ДПС Станислав Анастасов. Те предложиха първо да бъде изслушан МС.

От партията на Костадин Костадинов смятат, че първо трябва да се види какво са решили от Министерския съвет и да не се бърза.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати