Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Генералният секретар на НАТО пристигна в София

Политика

Генералният секретар на НАТО пристигна в София

Генералният секретар на НАТО пристигна в София - Tribune.bg
Снимка:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Столтенберг ще се срещне и със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

НС приема пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Посещението на Столтенберг става на фона на призива на украинския президент Володимир Зеленски за лично участие на президентите на САЩ и Китай в мирната конференция, насрочена за идния месец в Швейцария. Както и на фона на изказаното мнение на Столтенберг, че държавите, дали оръжие на Украйна, трябва да позволят използването му срещу Русия. Този призив обясни в София по време на асамблея на парламентите на НАТО Иехор Черниев от украинската парламентарна делегация:

"Ние се нуждаем от подкрепата на вашите държави. Всеки ден ни бомбардират с високоточни ракети, с дронове. В района на Харков знаехме къде и кога Русия натрупа военната си мощ близо до нашите граници. Но не можехме да ги ударим, защото не ни беше разрешено. А руските системи в същото време удрят на наша територия. Не искаме да удряме Москва или Кремъл, а само легитимните военни цели. Искаме само да демилитаризираме районите до нашите граници", посочи Черниев и добави:

"Украйна успя да увеличи своето производство на снаряди. Но нямаме финансови средства, за да го правим. Изразходвахме ги всичките пари от данъци и мита за храна и униформи на военните. Затова молим вашите държави да организират съвместно производство в Украйна. Дори сте добре дошли да дойдете в Киев в Украйна. Вероятно все още равнището на производство в Европейския съюз на муниции не може да задоволи и нужните на Украйна, и за попълване на европейските запаси след тези две години инвазия. Затова искаме да създадем съвместни предприятия с вашите компании на територията на Украйна, които да ускорят нашето производство. Тези средства са ни нужни вчера, а не днес".

Главчев се среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Преди близо месец България също съобщи, че е "изпратила поредната военна помощ за Украйна". Данните от формулировката на съобщението водят до решението на парламента от миналата година, според което България дава "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

Още тогава Русия предупреди, че предаването на ракети за системите С-300 България ще наруши международното право.

Очаква се Столтенберг да обсъди с българските власти въпроси за укрепване на Източния фланг на НАТО, модернизацията и финансирането на армията. България иска НАТО да разположи у нас системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси. Очаква при нужда и увеличаването до бригада на многонационалната бойна група.

Това е третото посещение на Йенс Столтенберг у нас за почти десетгодишния му мандат.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НАТО, среща
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати