Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георг Георгиев: България не прави никакви компромиси с историята и националните си интереси

Политика

Георг Георгиев: България не прави никакви компромиси с историята и националните си интереси

Георг Георгиев: България не прави никакви компромиси с историята и националните си интереси - Tribune.bg
Снимка:

Имаме инструменти за контрол над Северна Македония, категоричен е зам.-министърът на външните работи

България не прави никакви компромиси с историята и националните си интереси в отношенията си със Северна Македония и няма как да бъде принудена да го направи. Това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред bTV

Той припомни, че именно България е поставила въпроса за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. А залогът за Северна Македония е бил Договорът за приятелство и добросъседство.

„Трябва да бъде засвидетелствано уважение към работата на Комисията за историческите въпроси, но Комисията трябва да излезе с позитивни резултати от това, което прави”, смята зам.-министърът на външните работи. Слабостта се поражда от протакането на процеса и затова трябва да бъдат демонстрирани мотивация и желание от страна на Скопие.

„Обща история не е декоративно понятие, а изисква промени в учебниците и учебните планове“, отбеляза Георгиев.

Зам.-министърът на външните работи заяви, че има единение на позициите на всички политически сили по отношение на Северна Македония и няма никакви противоречия в управляващата коалиция.

Според Георгиев страната ни има множество инструменти, с които да контролира процеса и Северна Македония по време на преговорите.

„Представянето на Гоце Делчев като опортюнист, представял се за българин заради изгодата, е обидна не само за нас, но и за хората в Северна Македония, особено за тези с български паспорти“, смята Георгиев.

Що се отнася до това дали югозападната ни съседка може да „се сниши” по време на преговорите, а след това отново да обърне мнението си по историческите въпроси, зам.-министърът на външните работи заяви, че е несериозно една държава да променя учебните си планове и съдържание на няколко години и самите граждани на Северна Македония няма да го позволят.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още