Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георг Георгиев: В момента се отнемат лостовете на Радев, с които еднолично да управлява държавата

Политика

Георг Георгиев: В момента се отнемат лостовете на Радев, с които еднолично да управлява държавата

Георг Георгиев: В момента се отнемат лостовете на Радев, с които еднолично да управлява държавата - Tribune.bg
Снимка:

„Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него“, заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев пред БНТ.

Той изтъкна, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

„ДПС никога не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на подобни приоритети, така че не съм изненадан, че ще запазят тази линия на поведение. Не виждам защо се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху определен член на ПГ на ДПС, а не върху тяхното мнение като цяло. Това ми звучи по-скоро като спекулация на тези, които опонират на така сформиралите се мнения в Народното събрание“, заяви Георгиев.

Той подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

„Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента. Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане. Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив - искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда", каза той.

Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.

„На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация. Оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация. Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите", посочи Георг Георгиев.

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно „Барселонагейт“ доказват точно това.

„Самият факт, че най-големите удари, понесени от политическа сила в момента, са от ГЕРБ и то в момент, в който ние започнахме да коментираме темата за съдебната реформа, означава, че има тенденция и нашата партия и нашият лидер попада под натиск. В последните две години Борисов не се е ползвал от имунитет, така че, ако имаше нужда той да бъде разследван, можеше да се направи, а не дела да бъдат държани на трупчета, за да може във време, когато са политически изгодни на някого, тогава да се вадят“, каза Георгиев.

„Ако има от какво да се притесняваме в момента, това е от цялостните опити да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство“, коментира още Георг Георгиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати