Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георги Лозанов иска премиер да е Христо Иванов, но не го е питал

Политика

Георги Лозанов иска премиер да е Христо Иванов, но не го е питал

Георги Лозанов иска премиер да е Христо Иванов, но не го е питал - Tribune.bg
Снимка:

Бившият шеф на СЕМ Георги Лозанов смята, че следващият премиер трябва да е Христо Иванов.

„Като кажа кой, ще се разбере и какъв мисля, че трябва да е, защото имам конкретно предложение. Дано с него не му направя “мечешка услуга”, защото не съм го питал, но политиците са публични лица и трябва да носят на обсъждане – и критично, и положително. Мисля, че следващият министър-председател трябва да е лидерът на „Да, България” Христо Иванов“, заяви Лозанов пред „24 часа“.

Той се мотивира, че в парламента сега Иванов най-пълно изразява и удържа историческия континуитет на волята за демократични промени в нашето общество.

„От акцията му в Росенец, вдигнала протестната вълна от 2020 година, назад през решаващите политически и геополитически реформи по времето на Костов и Стоянов, та чак до големия син митинг на Орлов мост през 1990 година. Заедно с това Христо Иванов пръв направи добре премерена диалогична крачка към ГЕРБ/СДС в търсене на взаимодействие без съглашателство. Още повече, той е непреклонен застъпник на съдебна реформа, която именно очертава границата на допустимия и недопустимия компромис в преговорите между първите в НС“, обясни мотивите си Георги Лозанов.

„Впрочем той щеше да бъде избран още миналия път, ако президентът не беше дал третия мандат на БСП, за да не би да се засегнат руските интереси от “войнолюбците”. Вярно е, че ДБ и ПП влизат от парламент в парламент със заявка да санкционират ГЕРБ за допуснатите през неговото управление корупционни практики, но избирателите вече за пети път не им дават такъв мандат“, обобщи журналистът.

„За съжаление, борбата с корупцията не се оказа достатъчно мобилизиращ фактор. Веднъж, защото на редовия гражданин му изглежда, че тя е предварително изгубена в прехода. Втори път, защото му се струва, че това е разправия по високите етажи на властта, която не го засяга лично. И трети път, защото лично му се е случвало на пътя или на гишето да участва в корупционни практики, така че отнася осъждането им подсъзнателно и към себе си“, каза Георги Лозанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети