Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георги Марков не иска повече да е депутат, няма да участва на изборите

Политика

Георги Марков не иска повече да е депутат, няма да участва на изборите

Снимка:

„Впечатлен съм от Бойко Борисов, който нито един път не се опита да ме цензурира“, благодари конституционалистът

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков декларира, че на този етап приключва с депутатската си кариера и няма да бъде кандидат за нов мандат в парламента.

„Въодушевени, тази сутрин ми се обадиха доста приятели да съберат подписка за номинирането ми за депутат от ГЕРБ, за да я носят на „вентилаторите“. Със сигурност щеше да е забавно, но отклоних това начинание. Понастоящем съм депутат на ГЕРБ без номинация, нито с подадена молба, а по настояване лично на Борисов – още 2 месеца ще бъда неговия депутат. А и не са разбрали посланието ми последните дни – огън служба не остана. Отдавна бяха войнишките години, а по-младите не са и служили в казарма, за да знаят този лаф отпреди уволнението“, обяви Марков във Фейсбук.

Той се шегува с предстоящия си 71-ви рожден ден.

„Последните 32 години имах уникалния шанс да стана мажоритарно избран депутат във ВНС, и то от първи тур със синята бюлетина. Гордея се, че бях великият депутат с най-много приети закони и особено тези, разширяващи съдебния контрол над администрацията; ликвидиране на т. нар. административни юрисдикции /правораздавателни органи, извън съдебната система/“, написа Марков и разказа за времето си в парламента:

„През 1991 г. бях сред първите в първата редица на СДС. Главата ми роди гладната стачка на част от 39-те депутати, напуснали ВНС. На 13 октомври 1991 г. нанесохме първата загуба на БСП. Написах закон от само няколко разпоредби, с който декември 1991 г. върнах 25 хил. магазини на хората /това всичко, дето виждате по „Витошка“, бяха държавни магазини, а с моя закон станаха от държавни частни само за 6 месеца/.

През 1994 г. станах най-младият за времето конституционен съдия – 44 г., назначен от легендарния президент д-р Желю Желев. С кратък мотив: „Жоро има самостоятелно мислене.“

През 2013 г. станах от ГЕРБ, в онази зловеща събота на Костинбродската афера. По-отвратително, подло и селско начинание не бях виждал. Нарушено беше конституционното право на избирателите свободно да формират политическата си воля в деня за размисъл. В понеделник сутринта ме поканиха в bTV Виктор Николаев и Ани Цолова и гръмнах бомбата: ГЕРБ трябва да заведе конституционно дело за касиране на изборите. Минута след като излязох от студиото ми звънна Борисов и ГЕРБ внесе искане за касиране на вота пред Конституционния съд, СТАВАЙКИ ОТ ОБВИНЯЕМ ОБВИНИТЕЛ. Съдът допусна делото за разглеждане по същество, но не му стигна кураж да касира вота, както неотдавна направи австрийският Конституционен съд.

През 2014 г. Цецо ми звънна и ме покани веднага да се срещнем, като се върна от Унгария. Каза ми: „Г-н Марков, шефът те кани за депутат. Като паднахме в дупката след Костинброд, само ти се хвърли да ни защитаваш, всички се изпокриха. Сега замириса на власт и отново телефоните ни зазвъняха – всички са мераклии за депутати.“ Благодарих на Цецо и казах, че току-що бях приключил кариерата си в „Левски“ и предпочитам да живея в Унгария, затова няма как да стана депутат. На другия ден Цветанов пак ми звънна и каза: „Премиерът те моли да дойдеш до централата.“ Бяхме само тримата, направи ми впечатление, че Цветанов говореше на Борисов на Вие. Очевидно Бойко беше изненадан от отказа да стана депутат, вероятно считайки, че това е малко за един бивш конституционен съдия. Погледна ме в очите и ми каза: „Жорка, каквото кажеш.“ Пак благодарих и отказах, и си останах консултант.

Имах щастието да присъствам на церемонията през ноември 2016 г. в Будапеща, когато Бойко беше награден от Виктор Орбан с голям унгарски кръст. На връщане ме извика до себе си в самолета и настоятелно ми каза: „Много ми трябваш за тези избори!“ Съгласих се и станах кандидат за депутат от ГЕРБ от гражданската квота в 24-ти избирателен район. Бях втори в листата, след Горанов. Тежък район, със сравнително силно ДСБ, а БСП с водач на листа най-доброто лице на партията за всички времена – Стефан Данаилов. Победихме ги с 10% /най-добрият резултат на ГЕРБ в София/.

Не съжалявам, че станах депутат в това Народно събрание. Изградих страхотни приятелства, станах най-добрият депутат-екскурзовод в Унгария на много колеги. За 4 г. с никой в целия парламент не си казах крива дума, но най-важното – ПОЛУЧИХ ИСТОРИЧЕСКИ ШАНС ДА ГЛАСУВАМ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ СРЕЩУ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ. Гласът ми се оказа решаващ – с 10 на 9 гласа тя беше отхвърлена. ТОВА БЕШЕ ГЛАСУВАНЕТО НА МОЯ ЖИВОТ. Медии оповестиха решението в 14:00 ч., а Борисов я спря в 16:00 ч., след това хитро я прати на Конституционния съд и тя беше кремирана. България се отърва от третия пол, комитета ГРЕВИО и джендър идеологията.

Благодарен съм на Борисов и ГЕРБ за незабравимите форуми в зала „Арена Армеец“. Когато за пръв път се качих на трибуната и погледнах залата, трепнах, казах си: Боже, тези хора ще побеждават дълго на избори! Говорих от сърце и душа, както аз си мога, та дори и събудих Жан-Клод Юнкер на първия ред.

Благодаря на Цветанов и Соколова, че ме каниха лектор на женските семинари на ГЕРБ – в Сливен, Велико Търново, Албена, Разград. Такива прекрасни герберки на различна възраст, от различни населени места, с различни професии, с одухотворени очи при пълни зали те карат да повярваш, че България ще е вечно жива. А вечерите бяха купони с такава атмосфера с песните на Веско Маринов, на каквито в живота си не съм присъствал. Казах на Борисов, че и Орбан няма такава женска организация.

Благодаря на всички депутати, кметове, областни управители, които ме поканиха из страната да представям книжката си „Феноменът Виктор Орбан“. Пратих на унгарския премиер албум със снимки от пълните зали и опашки за фотографи от: Пловдив, Варна, Русе, Поморие, Казанлък, Севлиево, Ловеч, Хасково, Пазарджик, Монтана, Враца, Смолян, Стара Загора, Тетевен, Самоков, Добрич, Разград, Кюстендил, Дупница и др. Толкова се трогна Виктор, че ми изпрати специално писмо и ме покани на среща за 35 минути на кафе в резиденция „Кармелита“.

Завършвам си мандата горд, че гласувах, както изисква Конституцията, по съвест. Затова гласувах срещу оставката на Делян Добрев – най-талантливият млад политик последните години. Затова и не гласувах за новата „стара“ Конституция, защото, след като си бил конституционен съдия, независимо как се казваш, не можеш да лепнеш петно на претенциозната юридическа гилдия при подобно недоразумение, какъвто беше внесеният проект.

Приятели, слизам от парламентарната сцена, но продължавам политическите си коментари. Впечатлен съм от Бойко Борисов, който нито един път не се опита да ме цензурира, дори и когато в гледани телевизионни предавания гневно критикувах канцлера Меркел за мигрантската ѝ политика. Не се опита да ми сложи наморник дори от коприна. Винаги ще помня думите му: „Жоре, говори каквото и когато намериш за добре, само не от името на партията, затова съм те взел от гражданската квота.“

За 25 години приятелство не сме си казали крива дума – така ще бъде и занапред.“  


Коментари (8)

ГЕРБКП Как агент Буда ще цензурира агент Николай, нали ДС е създала и двамцата. Да припомним, че Герги Марков е основния виновник лустрация в България да не се случи. Той като конституционен съдия не я подкрепи, а неговия глас беше решаващ.
28.01.2021 21:13 / Отговор
Аут! Лиляв отровител. Получи ли оргазъм?
28.01.2021 21:27
Истината: Костов с абсолютното си мнозинство ни излъга на митингите- "Няма да ви излъжем, няма да ви предадем, виновниците за катастрофата ще бъдат наказани!" А в същото време по тайни доби се разбрал с комунистите това да не се случи. И приеха декларация за мирно безоблачно съществуване.
На него се обадете!
29.01.2021 00:11
Татулова Благодаря на "Истината" за Истината! Има надежда за "Бъдеще за всички"!
29.01.2021 09:21
кочо Агент Николай не искал вече да е депутат! " Лисицата казала, че гроздето е кисело, понеже пъдарите не я пуснали в лозето"! Та и на агент Николай, най-върлият лизач на дебелия задник на Тиквата от Банкя, най-голямото падение, до което може да стигне нормален човек! Само че Жоро Дантелета нито е нормален, нито е човек! Той просто е едно двукопитно нищожество, подложило задника си на герберастките престъпници и неграмотни, до безбожие корумпирани простаци! Ами, хайде бе, нищожество плешиво, хайде, кандидатирай се, че до видим КОЙ, освен скъпо платени цигани ще гласува за отвратителната ти, мазна и грозна мутра!
28.01.2021 21:23 / Отговор
Долу! Зелен отровител.
28.01.2021 21:28
ТОЗИ КОЧ ОТ КОЧИНАТА НА ПАРТИЗАНИТЕ-ТЕРОРИСТИ....... ДА ДУХА СУПАТА......
28.01.2021 21:48
ПЛАЧИ ГЪРБАВ КОМИНИСТ..... БОЙКО БОРИСОВ И ГЕОРГИ МАРКОВ ОСТАВАТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ........
БСП/БКП Е ФИНАНСОВО ЛИКВИДИРАНА.........
РАЗПАДНА СЕ НА БСП/ДБ/ ДСБ /АБВ/ИЗПРАВИ СЕ БГ/БГ ЛЯТО/ТАКИВА КЛОУНИ/......
БЪЛГАРИЯ ДИШААААА........!!!!.,....... НАЙ-ДОБРЕ БЕЗ ПАРТИЗАНИ-Н@СРАНИ.........
28.01.2021 21:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още