Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание

Политика

Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание

Георги Първанов: Идеята за общата ни история с РСМ трябва да се изпълни с реално съдържание - Tribune.bg
Снимка:

Идеята за общата ни история с РС Македония трябва да се изпълни с реално съдържание. Надявам се нашите приятели и братя оттатък границата, в Македония, да го разберат и да влязат в режим на диалог, и да се чуят взаимните аргументи. Но отрицанието е най-лошият път в този и във всеки следващ момент. 

Това препоръча президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов в интервю пред БНР от Благоевград. Той участва в дискусия за общото минало и общото бъдеще на двете държави и изнесе лекция пред студенти и преподаватели в Югозападния университет.

"Имаме нужда от дискусия, защото напрежението продължава да тлее и ролята на науката на едно такова средище като Югозападния университет може да бъде важна. Важно е да се разбере извън онзи спор, който върви с Гърция, че между София и Скопие трябва да се води диалог, който да покаже няколко ключови неща, произтичащи или свързани от договора за приятелство от август 2017 г.", коментира Първанов.

И заяви: 

"Отдавна съм казал, че има нужда от допълване на договора, от един анекс, защото той е една хубава декларация, подобна на подписаната от Любчо Георгиевски и Иван Костов през 90-те години".  

Според него винаги има рискове в желанието на РСМ да стане член на ЕС. 

"Предполагам, че в РС Македония искат да бъдат член на ЕС така, както са в НАТО, защото ние ги подкрепихме. А колко искат да приемат общата история, това е отделен въпрос. По-скоро отстъплението може да бъде там. Ние трябва да сме готови за коректна приятелска и научно обоснована полемика", прогнозира Георги Първанов.

Народното събрание на РС Македония с първо, учредително заседание

Той е убеден, че няма да ни е лесно. 

"Полемиката ще бъде трудна, защото тези дни прочетох доста неща от президента Силяновска и премиера им. Доста агресивно звучат, което предполага наистина ние да отговорим достойно, убедително, но твърдо", препоръча Първанов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети РСМ, Политика
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати