Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георги Първанов сравни проекта за конституционни реформи с яхния

Политика

Георги Първанов сравни проекта за конституционни реформи с яхния

Георги Първанов сравни проекта за конституционни реформи с яхния - Tribune.bg
Снимка:

Предложиха ми охрана от НСО, след като попаднах в списъка на сайта "Миротворец", каза президентът

„Елементи на съдебна реформа в сферата на Конституцията са необходими. Правили сме 5 промени, три от тях се случиха по мое време. В сегашния проект за Конституционни промени бяха изсипани като яхния всякакви идеи. Има видим стремеж да се пипнат правомощията на президента, да се орежат и правата на кметовете, които са може би най-стабилната власт. Само който не познава колко е трудно да се намери качествен кмет, може да си позволи подобна мярка”. Това заяви Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г. в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според него е нужно да се изчистят предложените промени за кметските правомощия.

Той намира за съмнително от гледна точка на крайния ефект премахването на служебния кабинет.

„Един кабинет, който се е провалил, който може би ще бъде бламиран при вот на недоверие, трябва да бъде оставен да прави изборите. В това число и с някои вътрешни министри, които видяхме как правят самия механизъм и реално изпълнението на изборния процес. Това е очевидна атака срещу президента. Не бива заради мръсната вода да изхвърляме и легена”, каза Първанов.

Според него смяната на националния  празник е лош знак, символ на лоша национална политическа култура.

„24 май е много красив, емоционално зареден празник, но 3 март е символ на началото на възраждането на българската държавност. В повечето европейски страни обикновено националният празник е свързан с държавността. След 3 март се създава българската Конституция. Същата тази Русия ни дарява Белгийския тип конституция, ако щете дори с герба и „Съединението прави силата” ние заимстваме от Белгия. След това се създава Българската армия, МВР, създава се нова модерна българска държава”, обясни Първанов.

По повод поставянето на името му в украинския сайт „Миротворец” Първанов коментира: „Не ме интересува. Горд съм, че съм редом до Хенри Кисинджър”.

Политикът заяви, че е в потрес, че „сме харизали двата ядрени реактора за АЕЦ “Белене” на Украйна – няма реална финансова схема, която да ни обезщети. Ние имаме най-готовото място за построяване на такава ядрена централа, по-голяма готовност имаме от Украйна, там нещата са плачевни, но това е тяхна работа”, каза той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети