Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георги Терзийски опроверга Асен Василев за договорите за ремонти на АПИ

Политика

Георги Терзийски опроверга Асен Василев за договорите за ремонти на АПИ

Снимка:

По думите му в този период няма сключвани договори за текущи ремонти

Георги Терзийски, бившият председател на УС на АПИ, категорично опроверга думите на министъра на финансите Асен Василев, който по-рано заяви, че ще даде Агенцията на прокурор заради необезпечени договори.

„Категорично не отговарят на истината твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев на днешния обществен съвет и в медии, че Агенция "Пътна инфраструктура" е възложила договори за текущи ремонти за 2,8 млрд. лв. при предвидени за целта 370 млн. лв. от януари до април на 2021 г. Затова бих желал да внеса яснота и коректност в информацията“, посочи на страницата си във Фейсбук Терзийски.

По думите му в този период няма сключвани договори за текущи ремонти.

Асен Василев иска проверка от прокуратурата на АПИ

„Противно на твърденията на г-н Василев, че възлагането е правено непрозрачно, всички договори за текущ ремонт и поддържане са сключени през предходните години след проведени открити търгове по Закона за обществените поръчки. Те са със срок от 5 години и някои от тях вече изтичат, затова има предприети действия по подготовката и обявяването на нови открити процедури. Целта е да се избегне опасността републиканската пътна мрежа да остане без адекватно поддържане“.

Терзийски допълва, че „към края на май 2021 г. от АПИ са възложени ремонтни дейности за около 1.5 млрд. лв., като поставените годишни задачи до края на годината са в размер на около 417 млн. лв. Голяма част от тези средства вече са разплатени, така че ангажиментът на АПИ за текущ ремонт и поддържане е значително по-малък от 417 млн. лв. Това е далеч по-малко от обявените 2.8 милиарда лева“.

По думите му съгласно бюджета на АПИ за строителство и ремонт на пътища към края на април 2021, който е около половин милиард лева и предприетите процедури по преструктурирането му, поетите задължения по годишни задачи до края на 2021г. са напълно обезпечени. „Многократно е заявявано от АПИ, в т.ч. и от сегашния УС, че дейностите за ново строителство, превантивни и текущи ремонти и поддържане са мероприятия, изискващи голям финансов ресурс. А заделяните от бюджета средства са крайно недостатъчни, което налага осигуряването им чрез залагане в държавния бюджет на повече средства, актуализирането му или най-често чрез целево финансиране всяка година“, пише още той. 

По-надолу в публикацията си Терзийски обясни и че от 2016 година осигуряваните от правителството целеви средства към бюджета на АПИ за периода от пет години са в размер на близо 4,5 млрд. лева. „Това осигури и насочването на средства от бюджета на АПИ за дейности, които пряко влияят на пътната безопасност -  приоритетно увеличение на поставяне и подмяна на ограничителни системи за пътища /мантинели/, обновяване на знаковото стопанство чрез подобряване на вертикалната сигнализация /пътни знаци/, а също така и хоризонталната такава /маркировка/“.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още