Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георгиев: България вече контактува със 120 държави за организирането на изборите

Политика

Георгиев: България вече контактува със 120 държави за организирането на изборите

Снимка:

Не можем 2 месеца преди вота ние да сменим изцяло логиката на начина, по който ще подаваме гласовете си, коментира заместник-министърът на външните работи

Страната ни вече се е свързала със 120 държави, за да организира провеждането на парламентарните изборите на тяхна територия.

„Ще се изправим пред много и неочаквани предизвикателства, които до април могат да се сменят многократно. Всеки ден нещо е различно, защото различните държави постоянно променят мерките”, коментира пред NOVA заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

„От над 120 страни сме поискали съдействие за провеждане на нашите избори. Има страни в Европа, в които ще бъдат разкрити и повече секции. Например в Германия има 39 секции, които са извън дипломатическите представителства”, обясни Георг Георгиев.

„Изчакваме всяка страна в момента да даде позволение, за да се организират изборите. Но се готвим и за неочакваното”, допълни той.

По думите му ще бъде голямо предизвикателство и това, че изборите ще съвпаднат с празници в много от страните.

Той коментира и темата за гласуването по пощата. „наблюдавали сме страни, в които гласуването по пощата е традиция от десетилетия. Въпреки това в тези държави имаше определени дефицити, имаше грешки. Последните такива избори, които бяха във фокуса на общественото внимание бяха в САЩ“, припомни Георгиев. „Видяхте колко много въпросителни имаше след провеждането им“, припомни той.

„Как ще се гарантира тайната на вота, как ще се гарантира непрекосновенността на вота“, тези въпроси той посочи за теми за изчистване. „Не можем 2 месеца преди вота ние да сменим изцяло логиката на начина, по който ще подаваме гласовете си“, заяви още Георгиев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още