Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Ако сега правителството не вземе ясна позиция и не подкрепи Украйна, утре ще бъде късно

Политика

ГЕРБ: Ако сега правителството не вземе ясна позиция и не подкрепи Украйна, утре ще бъде късно

ГЕРБ: Ако сега правителството не вземе ясна позиция и не подкрепи Украйна, утре ще бъде късно - Tribune.bg

Още днес да се разгледа искането за военна помощ за Украйна, настояват от ГЕРБ

ПГ на ГЕРБ-СДС настоява още днес в програмата на Народното събрание да бъдат включени и да се разгледат исканията за оказване на военна помощ на Украйна.

Припомняме, че към момента има две предложения – едното е на „Демократична България“, а другото на ГЕРБ. Опозицията упрекна управляващите, че подкрепата им за Украйна е фалшива.

„20 дни проекторешенията не могат бъдат разгледани в комисиите, защото управляващото мнозинство саботира това. А, днес министърът на туризма ни съобщи, че три месеца хуманност към украинците стигат и правителството ще спре помощите за хотелиерите, които настаняват бежанци. Това ли е солидарността, с която се хвали постоянно правителството, освен сълзливи приказки как помагаме на Украйна“, попита зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по време на брифинг в парламента след срещата на депутатите от външната комисия с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

„Време е да се уплътни декларацията на парламента от началото на руската агресия срещу Украйна. Време е да се предприеме плътност и стойност, иначе всичко остава празни приказки и отново ще си научаваме от някого си отвън какви разговори води правителството“, настоя Митов.

Той заяви, че му е омръзнало да разбира отвън - било от други правителства, било от ЕК какви точно външнополитически разговори води правителството за Република Северна Македония (РСМ).

По думите му на срещата с Дмитро Кулеба с депутатите, управляващите отново са увъртали темата.

„Министър Кулеба е достатъчно дипломатичен - той каза, че ние трябва да решим за изпращането на оръжие, но отказвайки да помогнем, ние помагаме на агресора. Едва ли някой си мисли, че той е тук на протоколна среща“, обясни бившият външен министър Екатерина Захариева.

„Ние изразихме ясна подкрепа, която имаме още от първия ден на тази война“, подчерта тя.

„Ще предприемем всички необходими стъпки, за да може въпросното проекторешение да влезе в зала и да се гласува. Включително и извънредно заседание. Ще настояваме още днес да влезе в зала“, посочи Даниел Митов.

От ПГ на ГЕРБ-СДС не намират никакви юридически пречки да се окаже военна помощ на Украйна.

Според тях управляващото мнозинство непрекъснато виси на настроението и на златния пръст на партньорите си.

Екатерина Захариева припомни, че само преди 3 седмици е имало общо заседание на комисията по външна политика и отбрана и бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ е поискала точката да влезе в дневния ред. Единствените, които гласували обаче това били ГЕРБ.

„Крайно време е лицемерието и подкрепата за солидарност да престане да бъде само на думи, защото ако сега правителството не вземе ясна позиция и не подкрепи Украйна във войната й за свободата и независимостта й, утре ще бъде късно“, предупреди Захариева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети