Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ алармират за нарушения при сертифицирането на машините: Имал ли е достъп активист на „Да, България“ до софтуера?

Политика

ГЕРБ алармират за нарушения при сертифицирането на машините: Имал ли е достъп активист на „Да, България“ до софтуера?

Снимка:

„Този вот е противоконституционен и нарушава правата и на партиите, и на избирателите. България от Трифонов и Йорданов беше модернизиранa и поставена до държави като Бутан. Проблемите, за които сигнализираме, две седмици преди вота още нямат решения. За чужбина никой не знае колко души ще гласуват, колко машини ще са нужни?!“, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ по повод предстоящите парламентарни избори. Тя допълни, че още не се знае, кои са техническите лица, които ще поддържат машините, като даде за пример Турция.  

„Разбираме, че има набиране на свободен принцип на технически лица в чужбина. Реално 2 бяха промените в Изборния кодекс - отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборите. Това е голямата реформа. България е поставена в ситуация, че да не може сама да организира изборния процес. Така наречените нови партии и „Демократична България“ в опита си да угодят на Трифонов отвориха секциите на ДПС в Турция“, допълни Каназирева.

Христо Гаджев от своя страна запита дали лицето Атанас Шарков, който е активист на „Да, България“ е получавал ключовете до софтуера на машините? „ЦИК имат ли договор с представители от Панама и какво точно правят тези хора?“, запита още Гаджев.   

От ГЕРБ акцентираха върху предстоящите избори в Благоевград, като според тях още не се знае машините, които ще бъдат ползвани там, ще бъдат сертифицирани на време.

„Изпитвам чисто човешко съжаление към членовете на ЦИК. Изборният кодекс приет в нощта на Разпети петък ги постави на електрическия стол. Вчера говориха за саботаж, а най-големият го направиха партиите, които приеха този кодекс. Още в комисия фирмата доставчик на машините заяви, че няма достатъчно машини, а от външно им казаха, че нямат необходимата логистика за пренасяне на машините. Най-честно е да излязат сега и да кажат, че не могат да проведат изборите“, заяви още Радомир Чолаков.  

  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още