Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ бие "Продължаваме промяната" с 10 %, доверието в Петков и Василев спада

Политика

ГЕРБ бие "Продължаваме промяната" с 10 %, доверието в Петков и Василев спада

ГЕРБ бие Продължаваме промяната с 10 %, доверието в Петков и Василев спада - Tribune.bg

От 30 януари до 4 февруари 2023 г., Екзакта Рисърч Груп проведе национално проучване като интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.

Предвид събитията и скандалите (не само вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това изследване, регистрираните обществени нагласи месец преди официалния старт на предизборната кампания са важен ориентир.

За последния месец продължава да намалява одобрението към работата на Президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му, обаче, все повече са полюсни и политически обагрени.

В самият край на работата на 48-то НС, Вежди Рашидов получава значително повече-одобрение за работата си като Председател на НС в сравнение с одобрението на Парламента като институция (28%:7%). В.Рашидов получава добри оценки от над две трети от избирателите на ГЕРБ, както и от над половината избиратели на ДПС.

За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на новия/стар служебен премиер Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го одобряват.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда. В самия край на работата на 48-то Народно събрание, най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% одобрение, като неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев. Висока е подкрепата за Бойко Борисов сред избирателите на ГЕРБ - одобряват го 94% от тях, коментират от Екзакта.

От началото на годината с няколко пункта се свива одобрението към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от избирателите на ПП (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават добри оценки най-често от жители на столицата и от образовани българи.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на одобрение и на неодобрение. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от избирателите на БСП, а  Карадайъ – от 92% от избирателите на ДПС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ, ПП, Екзакта
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети