Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Поставените под карантина ще гласуват в подвижни секции

Политика

На първо четене: Поставените под карантина ще гласуват в подвижни секции

На първо четене: Поставените под карантина ще гласуват в подвижни секции - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ: БСП лъже обществото, че иска да реши въпроса с гласуването на карантинираните

БСП лъже обществото, че иска да реши въпроса с гласуването на карантинираните, посочи народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев относно обсъжданите промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

"Разбрах, че БСП няма да подкрепи. Мисля, че е единствената партия, която няма да подкрепи мерките. Доколкото вчера прочетох внесения от БСП проект за промяна на Изборния кодекс. Не видях как решават въпроса с гласуването на карантинираните. Може би БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват", изтъкна Гаджев. Той припомни и  отношението на политиците към пандемията.

"Имаше политици, които бяха крайно безотговорни към епидемията през 2020 г. Имаше отговорни политици, които буквално до септември отказваха да признаят, че има пандемията", подчерта народният представител от ГЕРБ.

Той изрази надежда с напредването на ваксините и с мерките, които се взимат нещата да се подобрят, така че да не се налага цяла година да има мерки.

ДПС подкрепи законодателните промени за изборите, като депутатът Хамид Хамид предложи да се прецизират гласуваните текстове преди второ четене.

"Ние смятаме, че са необходими тези мерки и тяхното място е в този законопроект. От друга страна не може да не се съобразим и с опасенията, изразени и от колегите от БСП, и становището в Централната избирателна комисия. Затова заявихме, че ще внесем наши предложения. Искам да поздравя вносителите, които вече няколко пъти заявиха, че ще бъдат прецизирани и съобразени определени текстове", посочи Хамид.

Колегата му Крум Зарков от БСП поиска да изясни от трибуната при разминаване между разпоредбите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кои от тях ще се приложат.

"Вие се ангажирахте пред обществото, пред президента и пред всички, че ще внесете решение на два проблема - как ще гласуват хората, които са здрави, за да не се заразят и как ще гласуват хората, които са под карантина. Какъв ще е здравният протокол?“, попита депутатите от мнозинството Зарков. На упреците на колегите си в дясно той отговори, че БСП са внесли промени в Изборния кодекс, за да решат тези проблеми.

Независимият Станислав Станилов подчерта, че голяма отговорност за провеждането на предстоящите парламентарни избори носи президентът на страната, който не се е съобразил със здравния протокол. Станилов напомни, че при събиране на много хора следва да се прави често проветряване на помещенията, което няма да е възможно при провеждането на изборите в началото на април.

С гласовете на 128 народни представители промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, които определят реда за гласуваните на карантинираните граждани на страната на предстоящия парламентарен вот, бяха приети на първо четене. "Против" бяха 45 депутати, а 9 гласуваха "въздържали се". Така мнозинството в парламента определи, че карантинираните български граждани ще гласуват в подвижни или специално създадени изборни секции.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети