Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Буди подозрения прибързаното действие на ПП-ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване

Политика

ГЕРБ: Буди подозрения прибързаното действие на ПП-ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване

ГЕРБ: Буди подозрения прибързаното действие на ПП-ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване - Tribune.bg
Снимка:

Бързането на ПП-ДБ с подаването на оставка и нейното гласуване буди подозрения, коментира в кулоарите на НС Теменужка Петкова. „Отдавна сме оповестили, че на 6 и 7 март има Конгрес на ЕНП и нашият лидер задължително трябва да присъства, заради важните решения. С него трябва да е и Мария Габриел“.

Според нея не е ясно каква е целта на тези прибързани действия, докато Борисов и Габриел са в чужбина.

„Те не желаят да се водят преговори, а да тласнат държавата към избори, в противен случай не бих могла да си представя за какво бе необходимо това бързане. Предстояха и оценки на министрите, на фона на всичко това, е малко странно това, което правят колегите от ПП-ДБ“, посочи тя. Петкова добави, че никой не е търсил контакт с тях за преговори, а главен прговарящ е Габриел и тя трябва да е в България. 

Според Теменужка Петкова преговорите може да стартират при първия възможен за това момент, когато преговорният екип от ГЕРБ е в пълен състав и когато от ПП-ДБ изразят готовност те да стартират.

„Елементарната логика показваше, че първо трябва да се представи оценката на министрите т. е отчета им какво са свършили и тогава да се гласува оставаката. Беше скрита възможността да бъде дадем отчет за свършеното през останалите 9 месеца“, добави Рая Назарян.

Председателят на НС Росен Желязков от своя страна заяви, че подаването на оставка е имало за цел да затапи новината от националния съвет на ГЕРБ, когато партията предложи споразумение за коалиционно управление.

„Тактически първата сряда от месеца е денят, в който всяка група може да прави предложения, които да не се гласуват от зала. Първи са ПП-ДБ. В момента, в който беше депозирана оставката и няколко минути по-късно беше направено предложение тя да влезе като първа точка. Това показва две неща. Първо - несигурност какво би било поведението на техния партньор в управлението, която пък показва, че няма доверие. Второ – да се бърза с гласуването на оставката, за да се види реакцията в зала при внасяне на този проект на решение. Формалната оставка обаче открива въпроси – какво следва от това бързане. Открива се конституционната процедура. Втората тема – редно ли е преди да са казали за споразумението и да са дали час и дата по предложението на партньорите. Третата тема – искаше се оставката да бъде изтеглена и да се гласува в петък. Наивно и повършностно е да кажат, че не знаят, че Борисов и Габриел са в Букурещ,“, заяви Желязков.

Липсата на Габриел в МС има елемент на неуважение, но има и елемент на неглжиране на джентълменското споразумение. „Правителството, което е с прекратени функции ще гледа 25 точки.  Чудум се защо крехкото доверие, което има се правят такива жестове, които подкопават това доверие“, поясни председателят на НС. ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на формула за управление на коалиция. „Ние ще продължим да настояваме за приемане на онази формула която да гарантира баланс и отчетност на коалицията. Сега таймингът е при президента“, заключи Желязков.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети