Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Две седмици след решението за парите за пътищата - нито има поддръжка, нито разплащане

Политика

ГЕРБ: Две седмици след решението за парите за пътищата - нито има поддръжка, нито разплащане

ГЕРБ: Две седмици след решението за парите за пътищата - нито има поддръжка, нито разплащане - Tribune.bg
Снимка:

Ако не приемат последователно противоконституционни актове, то последователно почиват, коментира Десислава Атанасова

Депутатът от ГЕРБ- СДС Николай Нанков увери, че жалбата на ГЕРБ до КС за АПИ не е против строителите и гражданите. Това той обяви на брифинг в парламента. 

„Жалбата в Конституционния съд не е нито против българския бизнес, нито против гражданите. Имаме само юридически аргументи срещу самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред, правовия стабилитет дори на действащи договори. На второ място, повече от две седмици, откакто е влязло решението за разплащането с пътностроителните фирми, нито има пътна поддръжка, нито е започнало разплащане. Впрочем вчера започнаха разплащанията на част от фирмите“, посочи Николай Нанков.

Вчера Конституционният съд образува дело по искане на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС за установяване на противоконституционност на разпоредбите на Решение на Народното събрание за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20.04.2022 г.

Парламентът разреши в края на април на АПИ да заплати само половината от дължимите суми на пътните строители.

Според решението останалите 50 процента трябва да се извършват след решение на Народното събрание, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Темата се дискутираше в парламента със седмици преди великденската ваканция на депутатите.

Нанков подчерта, че ГЕРБ настоява да бъдат изплатени одобрените и сертифицирани средства от АПИ.

Радомир Чолаков от своя страна припомни, че още при вземане на решението от Народното събрание, са обещали, че ще го обжалват в КС, защото по думите му представлява нарушение на Конституцията. Той обърна внимание, че друг смущаващ елемент е предотвратяване на възможността за съдебни дела, с които фирмите изпълнителки, които не са си получили парите, да съдят АПИ. 

„С това решение на Народното събрание се нарушава принципа за разделение на властите. Парламентът няма право да разглежда договори“, отсече той.

„Ако не приемат последователно противоконституционни актове, то последователно почиват. Преди да се приеме това решение, коментирахме, че те ще излязат в дълга ваканция без парламентарен контрол, за сметка на това приеха едно противоконституционно решение така, както направиха преди предходната ваканция на парламента. Говоря за решението за избор на председател на КЕВР. Вероятно КС и по него ще се произнесе скоро. Вчера още с постъпване на жалбата ни е образувано дело номер 10 на КС за 2022 г., т.е. намира основание за образуване на това производство. Очакваме освен конституираните страни, които сме поискали, то непременно управляващото мнозинство да формира своята воля и да я обективира в специално становище, защото масова практика стана да не се зачита нито Правилника, който има силата и тежестта на закон на Народното събрание, нито българското законодателство", каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите й има грубо погазване на правовия ред и парламентарната практика.

„И ако това е завръщането на парламентаризма, аз не знам какво представлява диктатурата“, възмути се тя.

Атанасова коментира и темата за военно-техническата помощ за Украйна, като определи взетото вчера решение като половинчато. 

Тя обърна внимание, че по време на гласуването на проекта на решение на ГЕРБ, който не бе подкрепен, е станало ясно кои са евроатлантиците в Народното събрание, а именно ГЕРБ, „Демократична България“ и ДПС. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети