Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще отхвърлят ветото на президента за Изборния кодекс

Политика

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще отхвърлят ветото на президента за Изборния кодекс

ГЕРБ и Обединени патриоти ще отхвърлят ветото на президента за Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Цветанов: Нашата позиция е, че преференциите трябва да се върнат на предишното им ниво

Парламентарното мнозинство има единно становище да бъде отхвърлено ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Твърденията на президента, че няма съдебен контрол не отговарят на истината. Съдебният контрол остава и дори става много по-добър“, аргументира се той.

Мотивите как да продължи съдебният контрол са, че съдебният състав, който е на Административния съд , ще може да събере достатъчно допълнителни доказателства, за да вземе правилното решение. А когато бъде обжалвано това решение на Административния съд във Велико Търново, Бургас или във Варна, ще може да бъде подадена жалба и ще се гледа във Върховния административен съд/ВАС/, така че цялата процедура по съдебния контрол е същата, която се прилага при актове, издадени от Областния управител в дадена област, обясни Цветанов.

Относно възраженията на президента, че законодателят променя мнозинство, с което Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще взема решенията си, председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че съдебната практика опровергава тези притеснения на държавния глава.

„Досега с 2/3, когато се взимат решенията на ЦИК, ако бъде подадена жалба, тя отива във ВАС. Практиката досега е, че решението на ВАС е с конкретни указания за изпълнения и обявява дадено решение на ЦИК за незаконосъобразно. В последствие ЦИК не се произнася, защото с мнозинството от 2/3 е блокирана тази възможност и така се получава един пинг-понг за връщане на едно решение обратно в ЦИК, като резултатът е, че съдебното решение не се изпълнява“, коментира Цветанов. Той обяви, че след отхвърлянето на ветото на президента ГЕРБ ще предложи връщането на преференциите в изборния процес на предишните им нива и така ще остане възможността за избирателите да пренаредят партийните листи.

„Искаме по никакъв начин да не се правят внушения и манипулации, че някой иска да ограничи изборни права“, изтъкна Цветанов. Той обвини БСП в политическа спекулация по този въпрос, за да изградят „добрата теза“ при загуби на изборите, които предстоят.

„Когато не идваш на работа, когато не упражняваш дейността, за която си избран, няма как да получиш обществена подкрепа и изборна победа. Политика на инат не е нормално, не бива да се прави. Егоистично погледнато за нас този подход на работа на БСП е много по-удобен“, категоричен е председателят на ПГ на ГЕРБ.

От „Атака“ посочиха, че отхвърлянето на ветото на президента не е проява на конфронтация. „Нека не се тълкува като противопоставяне на двете институции, напротив-като синхронизация“, заяви Волен Сидеров.

Въпреки че призоваха за ветото на държавния глава, войводите също ще го отхвърлят.

„Нашето условие за подкрепата на ветото поради уверението на нашите партньори от ГЕРБ, че ще бъде върнато старото ниво на преференциите. Не можем да гласуваме за него, защото ¾ от него са направени по опорните точки на БСП“,  обясни Искрен Веселинов.

От НФСБ също ще отхвърлят ветото, но партията остава на позициите си срещу преференциите и затова между първо и второ четене юристите ѝ ще направят предложение за по-високи и диференцирани нива на преференциите според вота, който се провежда – местен, парламентарен или европейски.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Мина Правилно подкрепям Ви
28.02.2019 12:57 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп