Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първа среща на ГЕРБ и „промяната“, ПП дойдоха с презентация как БНБ и МФ грешат за дефицита

Политика

Първа среща на ГЕРБ и „промяната“, ПП дойдоха с презентация как БНБ и МФ грешат за дефицита

Първа среща на ГЕРБ и промяната, ПП дойдоха с презентация как БНБ и МФ грешат за дефицита - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ и ПП се срещнаха в Народното събрание за обсъждане на приоритетите на двете политически сили.

Предложихме тази среща с ясното съзнание, че сме двете най-големи партии, натоварени с най-много очаквания. Трябва да има възможност за диалог и постигане поне на базов консенсус в името на българските граждани, които са избиратели и на нас, и на вас. Време е да спрат предизборните кампании и да се търси баланс и консенсус“, заяви в началото на срещата Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че целта на разговора е да се покаже на обществото, че двете партии могат да говорят „без опорки и заклинания“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че между ГЕРБ и ПП има единомислие по отношение на еврозоната и законопроектите, нужни по Плана за възстановяване.

Естествено, че точка 8. от програмата ви за КПКОНПИ получи подкрепата ни. Изненадах се, че не присъствахте на комисия, надявам се, че ще сте в зала да подкрепите собствения си законопроект“, каза Атанасова.

Тя подчерта, че подкрепят да няма увеличение на данъците и да се върви към намаляване на дефицита на 3%.

Кирил Петков от своя страна благодари, че ГЕРБ са се съобразили с изискванията им за публичност.

Ние дойдохме тука продължавайки нашите принципи и обещания за диалог. Искаме да въведем стандарт, че обещанията преди изборите ще се изпълняват след тях. Ние обещаваме да сме конструктивна опозиция, няма да подкрепим първия мандат“, подчерта той.

ПП дойдоха с презентация как могат да изпълнят всичките си обещания и дефицитът да е 3%. Според изчисленията на Министерство на финансите обаче дори и при поддържане на сегашните социални плащания без нови ангажименти, бюджетният дефицит отива на 6,6%.

От ГЕРБ призоваха да видят презентацията на следваща среща между финансови екипи.

Бюджет се приема с голямо мнозинство. БСП също имат идеи, ние сме готови да ги обсъдим и с тях“, обясни Атанасова.

От ПП все пак пуснаха презентацията си, за да обяснят как сметките на БНБ и МФ не са верни по отношение на дефицита.

Ние сме скептични, че всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата вдига с милиони дефицита“, заяви Асен Василев, според когото приходите в изчисленията на служебния кабинет са подценени с 30 млрд. лв.

Да подкрепите декларацията ни и да принудим Министерството на финансите да внесе някакъв бюджет“, поиска той от ГЕРБ.

Тази прогноза се разминава рязко с изчисленията на БНБ и МФ“, подчерта Делян Добрев от ГЕРБ.

Ние можем да приемем, че ще е така и да направим бюджет не на дефицит, а на 3% излишък. Но ако прогнозата ви не се сбъдне, означава не 15 млрд. дълг догодина, а 20 млрд. само за догодина. От края на комунизма всички правителства са натрупали 37 млрд. дълг, а само сега се трупат 15 млрд“, каза той.

Той попита „промяната“ защо не казват нищо за горивата и защо се поискали от Брюксел България да използва дерогация за петрола, като от нея печелят само „Литаско“. „Тогава да изтеглим тази дерогация“, предложи той и подчерта: „Неслучайно бюджет се внася само от МФ, а не от народните представители“.

Асен Василев отвърна, че 180 млрд. БВП не са измислени и тази година е било с такъв процент, значи и догодина ще бъде.

При условие, че вие говорите как се прави макрорамки, позволете ми да знам повече по тази тема“, заяви Василев на Добрев.

Това няма да доведе до бомбастични дефицити, те бяха на база грешна прогноза“, каза той.

След това, с мотива че заседанието на парламента започва след 7 минути, предложиха да не слушат мнението на финансиста на ГЕРБ Кирил Ананиев.

Той все пак успя да каже няколко думи и обясни, че прогнозите им за бюджет, дефицит и дълг се различат.

В прогнозата на МФ са взети всички прогнози на НСИ. Вие взимате прогнозата на МВФ, но това е прогноза отпреди 6 месеца. Всеки момент предстои излизането на нова и числата ще бъдат много по-различни – не само за България, но и за световната икономика“, подчерта Ананиев.

Ако знаех, че ще правите презентация и аз щях да донеса моята. Политиките са близки, но остойностяването, което изчисляваме, е различно“, каза той.

Срещата, планирана за 30 минути, се проточи повече от час и приключи с отворен финал и обещание за нова бюджетна консултация в експертен формат – заедно с останалите парламентарни партии и представители на финансовото министерство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети