Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ и таксиметровите фирми срещу сивия сектор в бранша

Политика

ГЕРБ и таксиметровите фирми срещу сивия сектор в бранша

ГЕРБ и таксиметровите фирми срещу сивия сектор в бранша - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се КЗК да се произнесе за използването на мобилното приложение „Максим“

Клиентите нямат сигурност, когато използват този вид таксиметрови услуги чрез мобилно приложение и споделения превоз, който се предлага, коментира пред журналисти в парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Те нямат сигурност в изправността на колата, в шофьора, в застраховките. Чрез това приложение сериозно се разбива браншът в София и другите градове на страната“, обясни Стоянова след срещата си с представители на различни таксиметрови асоциации, на която е присъствал и заместник-министърът на транспорта Антон Попов.

Таксиметровите компании са поискали срещата заради днешния си протест срещу нерегламентираните превози от фирма „Максим“, която набира клиентите си чрез мобилно приложение. От Браншовата камара на таксиметровите превозвачи смятат, че проблемът е по-сложен, отколкото с фирма „Юбер“, защото схемата на „Максим“ е по-сложна, а се ползвали и жълти коли за курсовете им, които също въвеждали клиентите в заблуда.

Няма проблеми в закона, категорична е председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Проблемът е да се съберат достатъчно доказателства от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и да се свали приложението от Интернет. Изяснихме, че още от май 2018г. министерството на транспорта и автомобилната администрация са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция“, съобщи тя.

Според Стоянова е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства и решението на КЗК да издържи в съда.

„Доказателства се събират трудно. Те трябва да се събират през заявки чрез това приложение. Собственикът на този сайт е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България. Това е процес, който не може да завърши бързо, но е на финала си“, изтъкна Стоянова.

Таксиметровите компании настояват за среща и с представителите на Главна прокуратура, за да се спрат по-бързо таксиметровите превози чрез онлайн платформата.

Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати