Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ иска свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

Политика

ГЕРБ иска свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

ГЕРБ иска свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи - Tribune.bg
БГНЕС

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС поиска спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради записания ангажимент в плана за възстановяване и устойчивост за закриване на въглищните мощности.

„Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) застрашават енергийната сигурност на страната, уважаеми г-н президент, свикването на Консултативен съвет за национална сигурност не търпи отлагане”, заяви от парламентарната трибуна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Добрев поясни, че изпълнението на ангажиментите по плана ще доведе до свиване на икономиката с 4 на сто. „Виновните за поемането на това обещание пред Брюксел да се разследват от компетентните органи”, добави той.

Депутатът изрази притеснението си, че затварянето на въглищните централи е равносилно на това България да затвори четири реактора на АЕЦ „Козлодуй".

Страната ни трябва да преустанови и всякакъв износ на електроенергия, тъй като след затварянето на тецовете ще загубим 3,2 милиарда евро, което е равно на целия ни годишен износ на електрическа енергия, посочи Добрев.

„Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година. Тоест износът е почти толкова, с колкото трябва да намалим производството на електроенергия. До 2026 година ще стане вносител на електроенергия”, отбеляза Делян Добрев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети