Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Кирил Петков е нанесъл щета от един милион на ББР

Политика

ГЕРБ: Кирил Петков е нанесъл щета от един милион на ББР

ГЕРБ: Кирил Петков е нанесъл щета от един милион на ББР - Tribune.bg

Деница Сачева, Теменужка Петкова и Десислава Атанасова от ГЕРБ направиха разкрития как се е управлявала Българската банка за развитие по времето на Кирил Петков. От изявлението им стана ясно, че банката е ощетена с един милион лева. Те цитираха данни, според които се вижда, че Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР още преди да е назначен на този пост от президента. Народните представители от ГЕРБ уличиха и в няколко лъжи бившия премиер от „Продължаваме промяната”.

Деница Сачева бе категорична, че от финансовите отчети на ББР става ясно, че тя е подпомагала средни и малки предприятия. Тя разкритикува Петков, че в няколко свои интервюта е твърдял обратното. Сачева заяви още, че съпредседателят на „Продължаваме промяната” многократно е правил опити да  смени ръководството на ББР, докато е бил министър.

Теменужка Петкова разкри, че са установени редица притеснителни  факти и обстоятелства в управлението на ББР.

„Новите директори сключват договор с шест дни по-рано за правно обслужване с адвокатска кантора  на Лена Бориславова за над 164 хиляди лева годишно. Имало е решение за имитиране  на облигация за един милиард, това решение  е взето само от управителния  съвет, а  по- късно и от надзорния съвет, но няма решение на принципала. Това е банка, собственост на държавата”, допълни тя.

По думите ѝ на малко по-късен етап тази процедура е прекратена само с решение на управителния съвет, дори без подкрепата на надзорния съвет.  Петкова запита защо е прекратена тази облигация. Тя допълни, че ръководството  на банката е обсъждало хипотеза емисията да не бъде реализира, но без ясни мотиви.

Десислава Атанасова каза, че заради тази облигация се възлага на консултанти и адвокати правомощията да обсъдят данните по нея.

„Изхарчени са 1 милион лева за консултантки проучвания и след това е взето решение  тази емисия да бъде прекратена и то само с решение на управителния съвет. За същия период се ползват още консултантски  услуги на стойност  560 хиляди за същата тази емисия. Кой ще носи отговорност за изхарчените един милион без да е осъществено  намерението за тази емисия. Ще продължим да питаме министър Пулев дали ще търси отговорност от управителния и надзорния  съвет. За нас е неприемливо „нулево толерантните към корупцията” да осъществяват такива договори, които може да са прикритие за други неща.  Това е пряка щета за българската държава”, категорична бе Атанасова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати