Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете

Политика

ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете

ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете - Tribune.bg
Снимка:

Ставката от 9% ще струва 15 млн. лв. на бюджета, обясни Дариткова

ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете на 9%, съобщиха в кулоарите на парламента председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Има политическо решение", изтъкна Даниела Дариткова. Тя заяви, че според изчисленията подкрепата за ресторантьорския бизнес и по-ниската ставка ще струва на хазната около 15 млн. лв. Ставката ще бъде в сила до края на 2021 г., както и другата ставка за този бизнес, обясниха депутатите.

"Това, макар и в противоречие, на някои европейски норми, е част от дейността на ресторантите. Много по-важно е хората, вместо да ходят в ресторантите, да получават храната си по домовете", посочи и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите ѝ диференцирани ставки на ДДС за други сфери не се предвиждат.

Стоянова съобщи и новината, че браншове, които са затворени, ще получат държавна помощ по нова схема, която обаче трябвало да мине през одобрението на ЕК.

Ресторантьорския бранш приветства решението. „Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов, цитиран от БГНЕС.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Кико Бизнесът трябва да бъде подкрепен. Браво.
30.10.2020 12:55 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети