Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете

Политика

ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете

Снимка:

Ставката от 9% ще струва 15 млн. лв. на бюджета, обясни Дариткова

ГЕРБ предлага намаляване на ДДС за доставката на храна по домовете на 9%, съобщиха в кулоарите на парламента председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Има политическо решение", изтъкна Даниела Дариткова. Тя заяви, че според изчисленията подкрепата за ресторантьорския бизнес и по-ниската ставка ще струва на хазната около 15 млн. лв. Ставката ще бъде в сила до края на 2021 г., както и другата ставка за този бизнес, обясниха депутатите.

"Това, макар и в противоречие, на някои европейски норми, е част от дейността на ресторантите. Много по-важно е хората, вместо да ходят в ресторантите, да получават храната си по домовете", посочи и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите ѝ диференцирани ставки на ДДС за други сфери не се предвиждат.

Стоянова съобщи и новината, че браншове, които са затворени, ще получат държавна помощ по нова схема, която обаче трябвало да мине през одобрението на ЕК.

Ресторантьорския бранш приветства решението. „Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов, цитиран от БГНЕС.  

 


Коментари (1)

Кико Бизнесът трябва да бъде подкрепен. Браво.
30.10.2020 12:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още