Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тошко Йорданов забърка пореден скандал в НС

Политика

Тошко Йорданов забърка пореден скандал в НС

Тошко Йорданов забърка пореден скандал в НС - Tribune.bg
Снимка:

Промените в Закона за НСО се оказаха приети

ГЕРБ настояха Тошко Йорданов да бъде отстранен от заседанието на парламента. Напрежението възникна след като председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов определи ГЕРБ като мафиотска структура. „Аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е мафиотска структура“, заяви той.

Ива Митева му направи забележка след изказването.

Александър Ненков от ГЕРБ определи обидите като безсилие. „Моля Ви се, г-жо председател, наистина Ви съчувствам. Виждам Ви в какво състояние с те в момента, запазете своето достойнство, най-малкото не позволявайте на хора, които са облечени с някакви тениски - дошъл тука, все едно е на фитнес, да дава квалификации на моята партия“, призова Александър Ненков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова заяви, че след като Тошко Йорданов е партиен шеф на Ива Митева, не означава, че трябва да му разрешава да обижда отделни парламентарни групи.

„Г-н Тошко, зад тази партия стоят над 600 хил. български граждани. Искате ли тези 600 хил. граждани да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полицията. Това ли искате?“, попита Десислава Атанасова. 

Тя подчерта, че зад всяка парламентарна група стоят български граждани, които са я избрали чрез доверието и вота си.
Според нея е опасен стилът на поведение на Тошко Йорданов. „Не само да направите забележка на г-н Йорданов, а да го накажете с отстраняване от пленарната зала“, обърна се Атанасова към Ива Митева.

Ива Митева от своя страна обясни, че Тошко Йорданов не й е шеф, защото тя не е член на „Има такъв народ“. „Аз му наложих забележка преди да излезе г-н Ненков“, заяви още тя.

След това последва процедура по начина на водене от страна на председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС.

„Тъй като не взехте никаква друга дисциплинарна мярка след моята предходна процедура по отношение на лицето Йорданов. Г-жо председател съгласно нашия правилник и неговия член 159, давам ви и основанието, председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, народен представител, който оскърбява Народното събрание. Г-н Йорданов оскърби Народното събрание, като вече два дни подред нарича една парламентарна група с различни прилагателни. Моля Ви, г-жо председател наложете по-тежко дисциплинарно наказание от забележка по член 153, която не чухме категорично да бъде наложена от Вас. В противен случай се стига до един прецедент, който в никакъв случай не води до доверие в тази институция, до доверие в народните представители и в парламентаризма. Няма да се връщам назад във времето, когато една друга парламентарна група си позволяваше от трибуната на Народното събрание да нарича убийци членове на парламентарната група на ГЕРБ. Моля Ви, г-жо председател, не допускайте подобни прецеденти и наложете дисциплинарно наказание съгласно правилника за тежките обиди към нашата парламентарна група“, категорична бе Десислава Атанасова.

Ива Митева отвърна, че е наложила наказанието, което е сметнала за необходимо. Словесната престрелка възникна, след като председателят на парламента Ива Митева обяви за приети промените в Закона за НСО.
„Продължаваме заседанието. След свикания председателски съвет и бурните дебати. Аз предложих процедура за връщане на гласуването по двата законопроекта. Тук в пленарна зала чух, че правилникът не е нарушен и решенията, които са взети, са валидни. Председателят на Народното събрание не е прекратил заседанието, след като е установил кворума, удължил е заседанията и по искане на народния представител Мая Манолова е направена проверка на кворума преди гласуването на законопроектите за НСО. Установява се кворум от 125 присъстващи, веднага след това е проведено гласуване, на което „за“ са гласували 101 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители“, заяви Ива Митева.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че преди повече от час Митева е твърдяла, че процедурата не е спазена и именно за това е предложила като точка първа да влезе в дневния ред отново прегласуването на двата законопроекта.

„Сега правите точно обратното с аргумент, че процедурата е спазена и за това законопроектът на „Има такъв народ“ за изменение и допълнение на Закона за НСО вчера е бил приет“, обърна й внимание Десислава Атанасова.

Ива Митева призова Десислава Атанасова да обжалва това нейно решение пред Конституционния съд.
Имаше и предложение за това двата законопроекта да влязат отново за дискусия, за да може да присъстват всички парламентарни групи в залата.

„Да вкараме отново на дебат двата Закона“, предложи Радомир Чолаков от ГЕРБ, но председателят на НС Ива Митева отхвърли това.
Росен Желязков от ГЕРБ – СДС обяви решението като „автономно решение“.

Маноил Манев от своя страна заяви, че гласуването на законопроекта за НСО е „добре планиран акт“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати