Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ настояват за проверка: Източвал ли е Румен Спецов ДДС

Политика

ГЕРБ настояват за проверка: Източвал ли е Румен Спецов ДДС

ГЕРБ настояват за проверка: Източвал ли е Румен Спецов ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Спокойно министърът на финансите може да възложи проверка в системата за контрол на НАП

„Бил ли е спец по източването на държавната хазна директорът на НАП Румен Спецов“- това попитаха на брифинг от ГЕРБ. Те настояха за проверка и изясняване – източвал ли е ДДС чрез фирмата си „Гранекс Трейдър”. 

Александър Иванов изтъкна назначението на Спецов в Агенцията като попита дали докато е бил служител на НАП в София е притежавал дружества и търговски дялове и бил ли е управител на фирми в Добрич. Иванов се поинтересува дали това не е куха фирма, която точи ДДС, както и дали лично е получил заповед за ревизия на неговото дружество и дали преди да я продаде е получил лично доклада от НАП.

Кирил Ананиев от своя страна заяви, че се намираме в безпрецедентна ситуация. Той напомни, че НАП има система за всички длъжници на ДДС, а фирмата на Спецов фигурира в нея и той лично е получил ревизионния доклад.

Спецов обаче е предложил удължаване с 1 месец като през това време е продал фирмата си на малоимотен човек с криминално досие.

„Срамно е шефът на НАП да е обвързан с източване на ДДС“, каза Ананиев. Той посъветва финансовия министър да направи проверка в тази вътрешна система на НАП, която ще да покаже истината.

„Преди малко чух Василев, че проверката трябвало да се извърши от прокуратурата. Тази система за контрол към НАП може да направи проверката само за 5 минута. Съвсем спокойно министър Василев може да възложи тази проверка да се направи, така че не е необходимо да се протака“, категоричен бе Кирил Ананиев.

Съвсем спокойно министърът на финансите може да възложи тази проверка и тя да се направи от някой от заместниците на г-н Спецов или от директора на Столичната дирекция на НАП. Не е необходимо да се чака месец или месец и половина, да се протака времето, за да изтече периодът на служебното правителство и да не можем да стигнем до крайната истина“, коментира Ананиев.

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Томислав Дончев се съгласи с твърдението на служебния финансов министър Асен Василев отпреди две седмици, че отписаните несъбираеми задължения от НАП са проблем. „Не съм съгласен, че това е умишлено проспано или в следствие на безхаберие. Много трудно се събират точно такива задължения от НАП, малоимотно лице, фирма, която няма активи, много трудно се събират такива задължения“, посочи Дончев.

Той коментира и темата с подслушванията и подчерта, че от три седмици се въртят твърдения в медиите, но няма доказателства.

„Не знам как това, което беше показано вчера в ефир може да се счита за доказателство. Показаха едно CV. А таблици с тел. номера мога да си направя и аз. Трета седмица чакаме доказателства за това кой, как и кого е подслушвал и към момента има само твърдения“, заяви Дончев.

Според него към момента всичко е на фаза казал-рекъл, а това е тама, която е особено чувствителна за обществото.

По отношение на бюджета, бившият финансов министър Ананиев коментира, че не приема обвиненията, че са оставили държавата в лошо финансово състояние и посочи, че според ЕС България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланси, без свръхдефицит и готова да влезе в Шенген.

Томислав Дончев пък заяви, че предложените мерки от служебния кабинет никак не са нови и добави: „Това, че няма да има безвъзмездна помощ и тя се заменя с кредити не съответства на препоръката на президента Радев“.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати