Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ не искат редакция на Конституцията на коляно. Правосъдният министър залага на консенсус

Политика

ГЕРБ не искат редакция на Конституцията на коляно. Правосъдният министър залага на консенсус

ГЕРБ не искат редакция на Конституцията на коляно. Правосъдният министър залага на консенсус - Tribune.bg
Снимка:

Броени дни преди проекта за промяна в Конституцията за втори път да влезе за обсъждане в пленарната зала, споровете за качеството на предложените текстове продължават.

Представители на съда, прокуратурата, адвокатурата и конституционалисти обсъдиха с членовете на Комисията по конституционни въпроси предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промени, свързани със съдебната власт, предава БНР.

Разделянето на Висшия съдебен съвет на Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите, в какви съотношения да са професионалните и парламентарните им квоти, колко продължителни и колко да са мандатите на т.нар. трима големи в съдебната власт и да има ли финален указ на президента за тяхното назначаване и освобождаване, какви да са правомощията на главния прокурор - това са част от текстовете, обект на дебати.

Поредното обществено обсъждане е с хоризонт за след повторното гласуване на оригиналния проект. Той вече мина през пленарната зала, но тъй като не събра мнозинство от 180 гласа, престоя два месеца и се очаква второто гласуване на първото четене на промените в Конституцията да е на 8 декември.

Очаква се и ако те получат поне 161 гласа,  с които вносителите разполагат, да има промени в посока очакванията на магистрати и конституционалисти. Големият въпрос е ще има ли достатъчно време, за да бъдат отразени те достатъчно задълбочено заради анонсите на лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че до 13 декември шестата поправка на основния закон ще е факт. Зададеният срок налага промени на приетите от Народното събрание правилата, според които времето за предложения между първо и второ четене е 7 дни.

Според председателя на конституционната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ и неговата заместничка Надежда Йорданова от ПП-ДБ, ако има политическо решение за скъсяване на срока, той ще бъде скъсен. И двамата обаче признаха, че по-бавното темпо означава и по-качествени и консенсусни текстове:

Чолаков коментира: „Сега влизаме в ситуация на форсмажор и наистина не бих искал между първо и второ четене да правим редакции на коляно. Политическите сили трябва да преценят дали бързаме на всяка цена да приемем Конституцията следващите 10 дни, или ще бъде дадено малко допълнително време“.

„Достатъчно, така че да могат да се съчетаят процесите както за приемане на бюджета, така и за приемане на Конституцията. Като времето да не притиска, така че едното да не е за сметка на другото като качество“, допълни Йорданова.

„Няма смисъл от бързане, важно е да се търси консенсус по отношение на големите задачи, които си поставя за цел конституционната реформа. Трябва достатъчно време за обсъждане в предложенията между двете четения. Това е мението и на правосъдният министър Атанас Славов.

По думите на Славов в рамките на месец е реалистичен срок за приемане на промените.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети