Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ не приема предложението на ДПС за 0 лв. субсидия на глас за партиите

Политика

ГЕРБ не приема предложението на ДПС за 0 лв. субсидия на глас за партиите

Снимка:

Законодателни промени ще дадат възможност и юридически лица да правят дарения на партиите

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи в кулоарите на Народното събрание, че сутринта се е провела среща на ГЕРБ и ДПС. От ДПС са внесли официално предложение преди второ четене на закона за изменение на Държавния бюджет и то е за нула лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници от физически и юридически лица.

„Говорихме, но останахме на нашата позиция, считаме, че един лев е това, което ние сме внесли и което ще защитаваме в зала“, заяви Стоянова. Тя потвърди обявеното преди това от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че ГЕРБ са се съгласили на отворено финансиране на партиите.

„Да, защото 1 лв. е наистина ниска субсидия и няма как партиите да съществуват с ограничение за даренията. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят законодателни промени, че физическите и юридическите лица да могат да даряват при пълна прозрачност с декларации пред Сметната палата и всичко останало, което се прави като одит на политическите партии“, коментира председателката на бюджетната комисия. За да се даде възможност политическите партии да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата, когато предоставят офиси на политическите партии, да ги предоставят безвъзмездно. „Това означава, че политическите партии ще имат възможност за офиси, без да заплащат за тях. Ще имат и субсидия от 1 лв., с която биха могли да поемат разходите за административния си персонал, а за изборите и т.н. ще си търсят подкрепа от различни спонсори – физически и юридически лица“, посочи Менда Стоянова.

Тя не вижда причина за таван на такава подкрепа, ако дарението се декларира и има произход на средствата. „Това го има в закона, че всяко физическо лице подава декларация за произхода на средствата, а за юридическо лице е по-лесно да се види имат ли възможност да направят това финансиране. Това би било една стъпка към изсветляване финансирането на партиите, а не е тайна, че може би и сега те получават неофициални дарения. На референдума преди 2 г. това се говореше и разясняваше. 2.5 млн. души казаха - 1лв. за политическите партии. Няма възможност политическите партии да съществуват в правния мир единствено и само със субсидия 1 лв.“, категорична е Менда Стоянова.

И от ДПС смятат, че така финансирането на партиите ще бъде публично, за да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения.

„Според нас няма разлика между 1 лв. или 0 лв. субсидия, защото с 1 лв. партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си“, обясни Карадайъ.

Той обясни още, че за това са предложили американския модел на отворено финансиране с 0 лв. субсидия от държавата.

По думите му второто им предложение на срещата с ГЕРБ е било да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси общинските и детските градини, като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. В тази връзка премиерът Борисов предложил във фонда да има между половин и един милиард лева за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на Министерския съвет. 

Третото предложение, което са направили от ДПС, е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Депутатът от ДПС Делян Пеевски бе запитан дали ще инвестира в ТЕЦ-а на Доган, на което той отговори, че темата е друга, но винаги би инвестирал в проект на Доган.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още