Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ, НФСБ и ДПС подкрепят идеята за сваляне на имунитета на „тримата големи“ в съдебната власт

Политика

ГЕРБ, НФСБ и ДПС подкрепят идеята за сваляне на имунитета на „тримата големи“ в съдебната власт

ГЕРБ, НФСБ и ДПС подкрепят идеята за сваляне на имунитета на тримата големи в съдебната власт - Tribune.bg
Снимка:

Шефът на ВКС Лозан Панов се противопоставя на становище на ЕК, заяви Христиан Митев

Подготвят се промени в закона за съдебната власт, които да позволят разследване и предсрочно прекратяване на имунитетите на тримата големи в съдебната власт – главния прокурор, председателя на Върховния Административен съд/ВАС/ и председателя на Върховния Касационен съд/ВКС/, потвърдиха депутатите от правната комисия в парламента.

Според Анна Александрова от ГЕРБ към промените в законодателството ще се пристъпи след широкото им обсъждане. „Парламентарната група на ГЕРБ принципно подкрепя предложението на правосъдния министър. Ще бъде свикан Съвет на съдебната реформа, където ще бъдат чути всички гледни точки“, ангажира се Александрова.

Шефът на ВКС Лозан Панов, обаче не приема идеята за разследване и предсрочно прекратяване на пълномощията на „тримата големи“ в съдебната система. Панов поясни, че „без въвеждането на специален ред се чувствал разследван“. Той коментира, че Европейската комисия/ЕК/ „връща на националсоциализма“ у нас.

Христиан Митев от НФСБ коментира, че с това изказване Лозан Панов се противопоставя на становище на ЕК. „Аз не съм психолог, за да го облекча“, допълни юристът.

ДПС също принципно подкрепя идеята като навременно действие и очакват да видят конкретните текстове. „Готови сме да участваме в дебат. Трябва да изберем най-подходящия за България и най-добрия модел в Европа по този въпрос. Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора, както в политиката, така и в съдебната власт“, подчерта Хамид Хамид от ДПС. Той не приема позицията на Лозан Панов, че „върховенството на закона е силно компрометирано“. Хамид Хамид постави под въпрос оценките на магистрат, който не подава справка за имотното си състояние и не присъства в пленарна зала, за да представи отчета на съдебната институция, която оглавява.

Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати