Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ обяви при какъв дневен ред ще влезе в пленарната зала

Политика

ГЕРБ обяви при какъв дневен ред ще влезе в пленарната зала

ГЕРБ обяви при какъв дневен ред ще влезе в пленарната зала - Tribune.bg
Снимка:

Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарна зала да са от дневния ред на българското общество, заяви Десислава Атанасова

След провала на заседанието на парламента втори пореден ден поради липса на кворум от ПГ на ГЕРБ-СДС обясниха отсъствието си. По време на брифинг в парламента те поставиха няколко условия към управляващата коалиция, за да влязат в пленарна зала.

Брифинг на ГЕРБ в парламента 23.06.2022 (ВИДЕО)

„За да няма спекулации защо ПГ на ГЕРБ - СДС не е в пленарна зала, за да осигури кворум, на проведения тази сутрин председателски съвет отново беше представена програма за седмичните заседания на парламента, която е извън обществения дневен ред“, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя обяви и при какъв дневен ред от парламентарната група ще бъдат неизменно в зала.  

„Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарна зала да са от дневния ред на българското общество, от дневния ред на България и на Европа. Ние в дух на конструктивизъм предложихме на Председателски съвет да се изработи дневен ред, който отговаря на обществените очаквания, а именно всички законопроекти, които касаят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, защото вече няколко дни се спекулира и с тази тема. В този смисъл отново заявявам, че нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ Плана за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС. Втората тема, по която ние ще бъдем в пленарната зала е Законът за държавния бюджет, този за ДОО и този за НЗОК. Третата тема, която излиза и  извън рамките на българския парламент и е тема от дневния ред на Европа е темата за Северна Македония“, каза Атанасова. 

Десислава Атанасова посочи, че ако тя влезе в дневния ред на Комисията по външна политика днес - парламентарната им група ще влезе в пленарна зала.

Тя посочи, че по темата за Северна Македония отново е имало редица спекулации. „Нека отново да подчертая, че Министерски съвет не е внесъл проект за решение в Народното събрание. Това направиха две от парламентарните групи. Нещо повече с една трета от членовете на Външната комисия предложихме да има извънредно заседание на Комисията по външна политика, на която да се обсъдят тези два проекта на решение. Колкото е нужно да се дебатира в Комисия, колкото е нужно да се дебатира в пленарна зала това решение и тези проекти на решение да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание не е свикано и до този момент. Разбирам, че председателят на Комисията по външна политика вече не отговаря на обаждания на нашите колеги, членове в тази комисия и не се знае кога ще бъде свикано това заседание, за да има достатъчно време то да бъде обсъдено. Гарантираме, че ако днес Външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние в утрешния ден ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект на решение“, категорична бе Атанасова. 

Томислав Дончев анализира Плана за възстановяване и устойчивост и отрече да има ново мнозинство в парламента. Като „чист инат“ определи той вижданията на коалицията.

„Съгласен съм, че има изключително важни решения, които трябва да вземе това събрание“, каза Дончев. Според него в това число са законите, свързани с всички реформи като част от предварителните условия на Националния план за възстановяване. Той подчерта, че ГЕРБ не само ще ги подкрепят, но и са готови да работят извънредно.   

От своя страна Тома Биков коментира темата за Северна Македония. По думите му заради глупостта на Кирил Петков България е на път да пропусне шанс, който най-вероятно няма да се повтори в следващите години.

Тома Биков бе категоричен, че Кирил Петков отива нелегитимно на Съвета на ЕС, тъй като е в оставка. „Искаме депутатите да наложат попечителство чрез парламентарни процедури и да му дадат легитимност, за да представя българската държава там“, заяви той.

На пресконференцията присъства и Румен Христов, който обяви, че СДС и „Гергьовден“ вчера са приели решение да подкрепят френското предложение за Република Северна Македония.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати