Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ отменя по-високите данъци за жилища в курортите

Политика

ГЕРБ отменя по-високите данъци за жилища в курортите

ГЕРБ отменя по-високите данъци за жилища в курортите - Tribune.bg
Снимка:

Със законови промени връщат старото положение

Депутатите от ГЕРБ вече са внесли поправки в Закона за местните данъци и такси, с които се отменят по-високите данъци на жилищата в курортите и се връща старото положение за собствениците на „втори дом“ за ваканции на семейството. Със законопроекта, който е внесен в Народното събрание на 22 април, се предлага за имотите в курорти да важи тарифата за останалите жилища.

По-високите ставки за облагане на ваканционните имоти бяха въведени през есента на 2018г. Тогава по идея на лидера на НФСБ Валери Симеонов бяха направени промени в Закона за местните данъци и такси и се въведе правилото, че имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище за собствениците си, се облагат с по-висока ставка. Целта на текста, предложен от НФСБ, бе да се ограничи избягването на дължими данъци за приходи от така наречените апартхотели и от квартирите.

Проектът за поправки в Закона за местните данъци и такси е внесен от Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, и колегите ѝ Мария Илиева и Александър Иванов след като Конституционният съд, сезиран от президента, отмени по-високите данъци и ги определи като противоречащи на основния закон.

Вносителите отчитат, че има хора, които вече са платили по-високия данък за тази година. Предлага се надвнесените суми да бъдат прихванати или да им бъдат върнати. В допълнение се посочва, че те имат право на отстъпка от 5% от дължимия данък, когато е внесен до 30 април на съответната година.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати