Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ поиска БСП да спре да ползва образованието „като предизборна дъвка“

Политика

ГЕРБ поиска БСП да спре да ползва образованието „като предизборна дъвка“

ГЕРБ поиска БСП да спре да ползва образованието като предизборна дъвка - Tribune.bg
Снимка:

В декларация социалистите отново критикуваха учебниците

„Спрете да ползвате образованието за предизборна дъвка“, обърна се към лявата част на залата депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова. Изказването бе по повод поредната декларация на БСП за съдържанието на учебниците и искането на социалистите за един учебник на клас. В декларация от името на групата Веска Ненчева изтъкна, материалът по история в гимназиалните класове представя Христо Ботев като анархист, а борбата за социална справедливост като утопия.

„Няма и дума за геноцида в Одринска Тракия. Няма нищо написано за българите от Западните покрайнини. Турското робство вече не е "османско", а "чуждо владичество". Хайдутите само се споменават. За делото на Левски има само 8 реда. Липсва и хан Омуртаг. Липсва разказът за патриарх Евтимий“, възмути се Ненчева и нарече това  "изкривяване на историята".

В отговор Милена Дамянова напомни, че докато от БСП твърдят, че образованието щяло да бъде приоритет, а то вече е приоритет, благодарение на безкрайно многото усилия от страна на ГЕРБ. Въпреки това от БСП са категорични, че създаването и производството на учебници се превърнало в печалбарски бизнес и предупредиха мнозинството, че оценяването на учебниците ставало набързо, а много учители не ги ползвали и раздавали собствени материали под формата на ксерокопия на децата. Затова социалистите поискаха учебниците да се издават от държавните институции.

„Образованието има нужда от развитие и остарели методи като „модела учителят преподава, ученикът мълчи" няма да сработят при новото поколение деца“, категорична е Дамянова. Депутатът от ГЕРБ допусна възможността, че ако се направи съревнование между днешните ученици и някои депутати по функционална грамотност, то резултатите няма да са добри за колегите й в зала.

„Политиканстването е пагубно за всички“, предупреди председателката на образователната комисия Милена Дамянова. В заключение водещият на парламентарното заседание Валери Симеонов отбеляза, че изказването й не е спонтанно и я поздрави за подготовката, предвидливо направена по-рано. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети