Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ получава първия мандат

Политика

ГЕРБ получава първия мандат

ГЕРБ получава първия мандат - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на 1 юли.

В 09.00 ч. на „Дондуков” 2 папката ще получи кандидатът за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС. Очаква се лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов лично да отиде при президента, за да получи мандата и да предложи правителство, с което да се сложи край на политическата криза, която държи в плен България вече трета година.

След проведения първи кръг консултации с парламентарните сили стана ясно, че ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, но ако то не събере подкрепа, ще има нови избори. Самият Борисов подчерта, че единствената възможна стабилна формула за управление е с участието на първите три политически сили.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да подкрепи нито кабинет на ГЕРБ и ДПС, нито такъв на „Възраждане“, ако се стигне до опит за правителство с третия мандат, заканват се през цялото време доскорошните управляващи, които се сринаха до трета политическа сила и продължават и досега, месеци след падането на правителството им, да твърдят, че е трябвало да остане.

От „Възраждане“ остават на твърдата позиция, че мандат на друга партия освен тяхната няма да подкрепят. И БСП категорично обяви, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС. Първият мандат не може да се надява на подкрепа от партията на Слави Трифонов – ИТН, макар преди дни председателят на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов да заяви, че ще седнат на разговори с Борисов. По време на консултациите с президента Радев от ИТН направо си поискаха да им бъде даден третия мандат, като обещаха да намерят достатъчно подкрепа за съставяне на експертно правителство, дори с премиер от друга политическа сила. От най-малката парламентарна група „Величие“ също обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, но не за друго, а защото са потърсили среща с Бойко Борисов, но искането им е било отхвърлено.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати