Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ получи принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

Политика

ГЕРБ получи принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

ГЕРБ получи принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС - Tribune.bg
Снимка:

Прието бе предложението на ВМРО Конституцията да има преамбюл, с който да се гарантира държавното единство

"Имаме принципна подкрепа от ВМРО да вървим към процедура по свикване на Велико Народно събрание/ВНС/ и от там към процедура за изработване на нова Конституция", съобщи председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след края на започналите консултации в парламента.

В официалните разговори на ГЕРБ и ВМРО участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. От ВМРО представители бяха заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов посочи, че партията винаги се е обявявала за свикване на ВНС и смята, че то  е необходимо за сериозно изменение на Конституцията или изработването на нова Конституция, която да заличи липсата на гъвкавост в институциите и липсата на връзка с народа.

„Да направим проекта за нова Конституция максимално адекватен, максимално близо до обществените реалности в България и да решим тези противоречия в работата на институциите, които, за съжаление, продължаваме да наблюдаваме и които продължават да демотивират хората по отношение на това, че държавата върши адекватно работата си“, ангажира се от името на ВМРО Искрен Веселинов.

Д-р Даниела Дариткова потвърди, че от партия ГЕРБ безусловно подкрепят предложението на ВМРО Конституцията да има преамбюл, с който да се гарантира държавното единство.

„Всички останали текстове трябва да се съобразят не само с нашия диалог с ВМРО, а и с всички следващи разговори, които ще водим“, изтъкна д-р Дариткова. Тя напомни, че предстоят срещи на ГЕРБ с НФСБ, с независими народни представители, с партия Воля, както и че се очакват отговори и от другите политически сили.

„Важното е, че колегите от ГЕРБ обявиха, че този предварително обявен проект не е непроменим, което е много важна стъпка за нас за включването ни в този диалог“, изтъкна и заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Относно това дали на 2 септември ГЕРБ ще успеят да съберат 120 подписа за пристъпване към промяна на Конституцията, д-р Дариткова увери, че предложението за ВНС и нова Конституция не е направено с цел партия ГЕРБ да бави процесите, процедурите и да губи време на обществото в очакване на промяна.

„Идеята ни да внесем така скоростно проект, в който бяха отбелязани дефицити, е на 2 септември да започнем последващи процедури, разписани ясно в Конституцията за рестарт и промяна, категорично. И смятаме, че това е начинът да се излезе от ситуацията, в която се намираме в момента“, увери д-р Дариткова. Според нея така освен здравната, икономическата и социална криза, управлението на страната няма да се напряга и от политическа криза.

„Ние искаме да търсим изход от създалата се ситуация. Тъй като първоначалните заявки на протестиращите бяха за промяна на основния закон, отговаряме категорично и в най-кратки срокове на това искане“, ангажира се председателката на ПГ на ГЕРБ.

По повод липсата на отговор от ДПС за участие в обявените консултации, д-р Дариткова бе категорична, че от ГЕРБ ще следват всички процедури.

„Затова на 2 септември искаме да имаме 120 подписа под проект за решение за свикване на ВНС и проект за нова Конституция. В следващите 2 месеца да се проведат всички разговори и дискусии, експертни оценки и всичко това, с което днес колегите се съгласиха, за да имаме един вариант, по който да търсим масовата подкрепа от 160 народни представители в края на периода към 2 ноември“, поясни д-р Даниела Дариткова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Тартаковер Повечето от водещите юристи в България се изказаха в различни медии, че промяна на Конституцията и свикване на ВНС в сегашната ситуация, не само е излишно, но може да доведе до много непредсказуеми и опасни последици. Въпреки това,бетонните глави на управляващите, със знаменосец забележителния юридически мъдрец Дани Кирилов, ще се опитат да поставят на изпитание бъдещето на държавата. Вероятно между видната им юридическа мисъл са и тези три дами от снимката. Нищо че едната се води финансист, въпреки доказаните си оскъдни познания, втората-лекар, а третата по думите на шефа си е ПКП.
Успех с новата Конституция !
25.08.2020 13:31 / Отговор
Но когато... кумира ви Другарят Радев прави совалки за промяна в Конституцията, всичко е ОК. Двойният аршин не е от вчера и не е до утре, нали, многоуважаеми Савелий?!
25.08.2020 19:04
Асен Златев Да сме здрави!..
25.08.2020 14:35 / Отговор
ГЕРБ И НФСБ ГЕРБ И НФСБ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ЗАТВОРА
25.08.2020 18:43 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети