Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага мярката 60/40 да се прилага и за българи, които се връщат от чужбина

Политика

ГЕРБ предлага мярката 60/40 да се прилага и за българи, които се връщат от чужбина

ГЕРБ предлага мярката 60/40 да се прилага и за българи, които се връщат от чужбина - Tribune.bg
Снимка:

Готови законодателни проекти и мерки е оставило старото министерство на икономиката на новото, заяви бившият министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов по време на събитието Powers Summit, предава „24 часа“.

Той изброи въвеждането на нов тип търговско дружество за стартъпи, закон за стартиращи предприятия. Антикризисните мерки като 60/40 пък могат да се пренасочат в даден момент към стартиращия бизнес и 60/40 да важи за студенти, хора, които за пръв път започват работа или се връщат от чужбина. За предприемачи от чужбина може да важи и програмата на ББР за гарантиране на кредити, при която банката поема 80% от инвестиционния риск, без да се изисква обезпечение. Ако хората се върнат и работят в сектор или община с по-ниска от средната за страната средна работна заплата, да им се поема половината от минималната работна заплата.

„Кадрите са най-важното нещо и за общините, средата трябва да се направи адекватна за младите хора, които се връщат у нас“, изтъкна зам.-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов.

„Започнахме да прилагаме термин, който ние наложихме - регулаторен опортюнизъм - да помислим какви са регулациите, който ще дойдат след няколко години от ЕС и да се опитаме да ги позиционираме така, че да можем да се възползваме от тях“, каза Керезов. И добави, че в общината са започнали таксономичен анализ - преглед на инвестиционните проекти, които да изменят облика на града.

Стамен Янев, председателят на агенцията за инвестиции, също смята, че трябват промени в Търговския закон, както и да се облекчи регулацията - например банките изискват много документи за регистриране на компании и отваряне на набирателни сметки.

Той изрази и свои забележки относно БАИ - агенцията никога не е получавала заделените пари в бюджета за инвестиционен маркетинг, щатните й служители са едва 27, докато в Северна Македония са 56. Трябвало да се подобри и възможността за предлагане на държавна помощ.

„Има няколко фактора, които спират инвеститорите, първият от които са скритите административни такси - България е номер 1 по най-високи такива такси, каза Станислав Атанасов от ДПС. “Второ - има един манталитет на администрацията, че което не е нормативно разрешено, е забранено. Което не е така. Третото е, че администрацията е там да помага, а не да санкционира”, допълни още той

По думите му е нужна ясна програма за ускорено икономическо развитие. „За да помагаме на бизнеса и да му създаваме среда най-малкото е хубаво да има секторни анализи и доклади”, каза Атанасов.

„Фен съм на балканскито сътрудничество с тези, които са най-близо до нас, защото сме малки и защото ни е трудно да се конкурираме с по-големите“, каза още Атанасов.

Пламен Данаилов от ИТН посочи, че вече има промени в Търговския закон, включващи както новите дружества и новия начин на собствен капитал, така и за ликвидация и за несъстоятелност, но по закона ще се работи след като приключи бюджетната процедура.

По отношение на достъпа до финанси също сме помислили и смятаме да предложим изменение така, че пенсионноосигурителните дружества да могат по-свободно да инвестират част от техния капитал, посочи още Данаилов като част от разработените законодателни промени, които подчерта в рамките на панела за предприемачество.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети