Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага премахване на безсрочните лични карти

Политика

ГЕРБ предлага премахване на безсрочните лични карти

ГЕРБ предлага премахване на безсрочните лични карти - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС предлагат да отпаднат безсрочните лични карти за хора, навършили 58-годишна възраст. Измененията са внесени от Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов, сочи справка на сайта на Народното събрание. 

Лична карта на български граждани от 14 до 18-годишна възраст ще продължи да се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок 10 години. По искане на хора, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години, предвижда законопроектът.

Иначе валидността остава 10 г. Изтъква се, че освен документ за самоличност с личните карти може да се пътува зад граница. В мотивите си вносителите пишат, че според европейския регламент има обща норма, която позволява на страните да предвиждат за над 70-годишните да се позволява повече от 10 г. валидност и се дава възможност на всяка страна сама да определи какъв да е този срок.

Предлага се при временна физическа невъзможност за снемане на биометрични данни пръстови отпечатъци, да се издава лична карта със срок на валидност 12 месеца.

Изрично се подчертава, че измененията няма да доведат до необходимост от допълнителни финансови средства, повече администрация и структурни промени.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети