Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага промени в Закона за здравето при случаи на заразяване с COVID-19

Политика

ГЕРБ предлага промени в Закона за здравето при случаи на заразяване с COVID-19

ГЕРБ предлага промени в Закона за здравето при случаи на заразяване с COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения. Това предвиждат промени в Закона за здравето. Те бяха внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ и на Здравната комисия Даниела Дариткова, предава БНР.

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.

Продължителността ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с COVID-19 и други опасни болести, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". С внесените промени "болничното лечение" отпада.

Промените предвиждат още - по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до три месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на конкретни лекарствени продукти.

Пред Националното радио председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обяви, че Съюзът подготвя становище, което утре ще бъде изпратено до парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

П. Шишков Провалиха се в здравеопазването. Нищо да не пипат. Помним лъжите на Борисов и Ананиев преди една година за сестрите и лекарите в болниците. Които сега лицемерно наричат герои. Да, герои са и все по-малко остават
17.11.2020 14:56 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети