Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага съдия Стефка Стоева за шеф на ЦИК

Политика

ГЕРБ предлага съдия Стефка Стоева за шеф на ЦИК

ГЕРБ предлага съдия Стефка Стоева за шеф на ЦИК - Tribune.bg

ГЕРБ номинират и човек, който преди беше от квотата на БСП – досегашния говорител на ЦИК Александър Андреев

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че бившият конституционен съдия Стефка Стоева е предложението на партията за председател на Централната избирателна комисия. Стефка Стоева е магистрат от кариерата, работила е близо 40 години като юрист, проявила е изключително високи професионални качества като съдия от Върховния административен съд и на поста конституционен съдия.

„Има безупречна репутация“, изтъкна Цветан Цветанов по време на брифинга в Народното събрание. По думите му ГЕРБ запазва приемственост като предлага отново кандидатурите на досегашните членове на ЦИК – Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

„Кандидатурите ни са изключително професионални, защото изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, да се спазва законодателството и хората да са максимално подготвени и да имат голям опит“, уточни Цветанов.

Водени от тези критерии при подбора си от ГЕРБ издигат кандидатурата и на досегашния говорител на ЦИК от квотата на БСП Александър Александров.

„Ние винаги сме възприемали, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опит, а не от хора, които да са удобни за дадени политически сили“, поясни Цветанов и посочи, че партията ще гарантира приемственост в работата на комисията.

Двамата нови членове от общо 7-те кандидатури на управляващата партия са адвокатът Мирослав Джеров, син на изтъкнатия юрист Александър Джеров, и преподавателят в Софийския университет Димитър Димитров, предложение на Асоциацията на политолозите.

„Искам да кажа на колегите от БСП, че ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим техните номинации без въобще да ги коментираме, защото за нас е важно да дадем поредния ясен знак, че ПП ГЕРБ иска по-бързо да бъде сформирана ЦИК, поне да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите няма да бъдат законни, ако бъдат проведени със сегашната ЦИК“, ангажира се Цветанов.

То определи като „опит за тиражиране на дезинформация“ възможността БСП да номинира за член на ЦИК Юрий Асланов.

Днес изтича срокът за предложения на партиите за попълване на новия състав на ЦИК и до края на деня се очаква всички политически формации да направят своите предложения, които да бъдат обявени на страницата на парламента.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати