Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС предлагат да се въведе „карта на българина“

Политика

ГЕРБ-СДС предлагат да се въведе „карта на българина“

ГЕРБ-СДС предлагат да се въведе карта на българина - Tribune.bg
Снимка:

„Право на работа, достъп до социални и медицински услуги ще имат всички с въпросната карта“, разясни Маноил Манев

От парламентарната група на ГЕРБ внасят Закон за изменение и допълнение на Закона за личните документи. Със законопроекта се предвижда създаването на „карта на българина“, която да помогне на  българите от диаспората в Украйна да се чувстват равни с българските граждани, да остават в родината и да се ползват с правата си.

„Всички виждаме, че страната е връхлетяна от поредица кризи – икономическа, енергийна, социална, включително криза с бежанци. Силно сме обезпокоени от факта, че управляващото мнозинство няма законодателни виждания и няма законодателна програма как да се справим с тези кризи. Днес виждате програмата на Народното събрание се занимава с може би съществени въпроси, само, че за едно друго време. Страната се намира във форсмажор и според нас Народното представителство трябва да разглежда приоритетно законопроекти, които решават конкретните проблеми, пред които сме изправени днес. Концептуалните въпроси на Закона за младежта или Закона за образованието могат да бъдат разгледани в по-спокойни времена“. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

„В петък ПГ на ГЕРБ-СДС внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците, с който предлагаме много ясен регламент за това как се посрещат, как се обслужват и как се обработват бежанците, българското правителство вече 14-ти ден не може да се оправи с този въпрос“, разкритикува кабинета Чолаков.

Той напомни, че от ГЕРБ-СДС са предложили и цял закон за доброволчеството, но нямало организация, регламент и подкрепа от държавата за него.

Мануил Манев добави, че както има карта на постоянно пребиваващи лица, трябва да има и карта на българите от диаспората.

„Картата на българина дава почти всички права на територията на България“, увери депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Право на работа, достъп до социални и медицински услуги ще имат всички с въпросната карта“, разясни Манев и добави: „В майката родина да си българин!“

„Надявам се искрено колегите от всички парламентарни групи да подкрепят законопроекта. Той няма нищо друго освен грижа за хората с българско самосъзнание, живеещи в чужбина. Това е огромната ми надежда, на мен и на колегите, които го внасяме днес“, категоричен бе Манев.

„Картата на българина“ на ГЕРБ не е същата като тази на ВМРО, които също предложиха такъв законопроект през 2019 година.

„Подобен, но преработен е законопроектът, разясни единият от вносителите Маноил Манев, който бе и вносител и на предложението на ВМРО в 44-ото НС.

За предложения от ГЕРБ документ ще може да се кандидатства както в България, така и в консулствата ни навсякъде в чужбина. Доказването, че си с български произход пък ще се доказва с: акт за раждане в България; с акт за раждане на родители и баби и дядовци до трето поколение; с друг български документ на родители или баби и дядовци до трето поколение или с декларация за принадлежност към българската общност, както и да покажеш знания на български език. В текстовете се дава възможност и български църковни общности да издават удостоверение, че принадлежиш към диаспората, обясни Маноил Манев.

„Вчера слушах от трибуната на НС министър-председателя. На входа на границата ще им издаваме едни листчета с печатчета. Това бяха точните му думи. Не, на българската диаспора предлагаме да не им издаваме никакви листове, а да създадем „карта на българина“, както има карта на постоянно пребиваващи лица“, каза Манев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп