Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ представи проекта си за правителство (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ представи проекта си за правителство (ВИДЕО)

ГЕРБ представи проекта си за правителство (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС предстви проекта си за правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обясни, че целта е хората да могат да сравнят техните номинации за министри с проектокабинетите, номинирани от „Има такъв народ”. Президентът Радев ще връчи днес втория мандат на втората по големина парламентарна група, а от ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще върнат папката веднага след това. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че отговорността към гражданите изисква да представи състав и структура на Министерския съвет. Тя потвърди, че мандатът ще бъде върнат веднага, а ГЕРБ-СДС е обявила, че ще бъде алтернатива. Атанасова обърна внимание на това, че никой от другите партии не иска да носи отговорност.

„Единствено ПП ГЕРБ осъзнава, че трябва да има управление. Чувства се липса на управляващи“, обяви тя и разкритикува поведението и на „Има такъв народ“ .

„Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият не желаят да съставят правителство, а петият и шестият желаят да управляват.“, подчерта Атанасова.

 „До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание, на каква цена беше получена подкрепата за парламентарните комисии.“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Дължим на избирателите да им представим проектът за кабинет и да видят с какъв потенциал разполагаме”, заяви Даниел Митов, който е предложението на ГЕРБ-СДС за премиер.

Той обяви и проектокабинета си: „Кандидат за министър-председател съм аз, зам. министър-председател е Томислав Дончев, вътрешен министър - Румен Христов, външен министър е Екатерина Захариева, финансов министър е Кирил Ананиев, правосъден министър - Радомир Чолаков, министър на отбраната - Христо Гаджев. Министър на регионалното развитие е Александър Иванов, социален министър - Деница Сачева, министър на образованието - Даниел Вълчев, здравен министър - Костадин Ангелов, културен министър - Любен Дилов, министър на околната среда и водите-Ивелина Василева, министър на земеделието и храните -Десислава Танева, министър на транспорта – Росен Желязков, министър на икономиката - Жечо Станков, министър на енергетиката - Делян Добрев, министър на спорта - Красен Кралев, министър на туризма - Деница Николова.“

Даниел Митов подчерта, че ще дадат възможността на президента максимално бързо да премине към третия проучвателен мандат.

„Разбирам, че г-н Радев имаше някакви причини да протака връчването на втория мандат, включително и становището за актуализация на бюджета. В парламентарна република обаче не президентът определя дневния ред на НС - радвам се, че го е разбрал.“, заяви Десислава Атанасова.

„Другото обяснение е да е създадена някаква инженерна логика с мандата за третото правителство - някакъв политически Франкенщайн“, допълни Томислав Дончев. По думите му от гледна точка на спазването на демокрацията и волята на българските граждани, „това не би било добра новина“.

„Датата на президентските избори е обсъдена на председателски съвет. Решихме да поканим г-жа Камелия Нейкова, председател на ЦИК, дали комисията би се справила с избори 2 в 1, каквото вероятност съществува“, отговори на въпрос на журналисти Десислава Атанасова.

„Нашата група е внесла промени в Изборния кодекс за броене на контролните разписки и гражданите да могат да гласуват и с хартия. На изборите - и на 4 април, и на 11 юли бяха отпечатани бюлетини за всички избиратели за 5 милиона лева. Българският данъкоплатец е платил 5 милиона и те са били изхвърлени. Ние предлагаме те да бъдат ползвани, особено ако има избори 2 в 1. Хората не възприемат машинното гласуване.“, обясни Атанасова.

„ ГЕРБ ще поканят Камелия Нейкова да обясни дали ЦИК могат да се справят с избори две в едно. Отново настояваме да се броят контролните разписки след края на изборния ден.“, подчерта Атанасова.

Подробностите вижте във видеото: 



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети