Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ призова за сверяване на машинния вот с хартия

Политика

ГЕРБ призова за сверяване на машинния вот с хартия

ГЕРБ призова за сверяване на машинния вот с хартия - Tribune.bg
Снимка:

Готви се кражба на изборите, ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота, каза Атанасова

Не може да се делегира народният суверенитет на машина или компютърен алгоритъм, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в декларация от парламентарната трибуна.

Тя призова всички партии, определящи се като системни, да подканят своите представители в ЦИК към приемането на решение, с което секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сравняват получените резултати с резултатът, показван от машинния протокол.

„По този начин ще имаме двойна гаранция, че изборите са били честни – данните от машините и данните от народното преброяване“, призова Атанасова за предстоящия предсрочен парламентарен вот.

Тя каза още, че мнозинството, което е приело машинното гласуване, е отворило Кутията на Пандора, защото няма правила за контрол от страна на народа върху машините.

„Не ЦИК, българският народ прави изборите. С измененията на изборния кодекс, извършени от това Народно събрание, народният суверенитет върху изборния процес беше отнет от българите и беше делегиран на машините. Машини, които трябва да бъдат алтернативата, изведнъж станах безалтернативни“, заяви още Десислава Атанасова.

Според нея „бързината и радикалността“ с която измененията бяха приети от парламента - гласувани срещу Разпети петък и публикувани в извънреден брой на „Държавен вестник“, будят подозрения.

„Ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота на граждани, то това може да означава само и единствено едно, че се готви кражба на изборите. Друго логично обяснение не може да има. В никоя друга европейска страна машинното гласуване не е допуснато или директно е забранено“, каза още от трибуната Десислава Атанасова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати