Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ призоваха Радев да освободи съветник, злоупотребявал с лични данни

Политика

ГЕРБ призоваха Радев да освободи съветник, злоупотребявал с лични данни

ГЕРБ призоваха Радев да освободи съветник, злоупотребявал с лични данни - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за защита на личните данни

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и депутатите гласуваха повторно върнатите от държавния глава разпоредби от Закона за личните данни.

С ветото си президентът възрази срещу „установените в закона критерии при обработката на личните данни от журналисти и представители на академичните, художествените и литературни среди“ и посочи, че това създава ненужна свръх регулация. По тези 10 критерия от параграф 26 на Закона за защита на личните данни журналист, научен работник и писател следва да доказва, че е използвал правомерно лични данни.

„Жалко е, че нито вие, нито ваши представители взимат отношение в днешния дебат“, обърна се към президента депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя посочи от трибуната на парламента, че членове на правния съвет на държавния глава са осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти.

Атанасова визира юриста Борислав Цеков, когото съдът е глобил с 10 000 лв., както и Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация, също осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

Депутатът от ГЕРБ направи задочно обръщение към неприсъстващите в парламента социалисти. Тя попита как лидерът им Корнелия Нинова и говорителката на партията Елена Йончева ще изпълнят ангажимента си пред Асоциацията на европейските журналисти, пред които на 11 февруари БСП в тяхно лице обеща да подкрепи сигнала им и ветото на президента.

„Уважаема неприсъстваща Корнелия Нинова, предполагам, че следите дебата или сте се настанила в някой СПА център", допълни Атанасова. Тя очаква задочния отговор на соцлидера по ветото.

Народните представители отхвърлиха ветото на президента по Закона за личните данни със 127 гласа „за“ за закона, един „против“ и четирима „въздържал се“. Така законът ще влезе за обнародване в 7-дневен срок.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати