Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пита къде са парите: Дълговете растат, а еврозоната не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация (ВИДЕО)

Политика

Борисов пита къде са парите: Дълговете растат, а еврозоната не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация (ВИДЕО)

Борисов пита къде са парите: Дълговете растат, а еврозоната не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Потокът инвестиции се оказа ручейче, подчерта лидерът на ГЕРБ

„За първи път в историята виждам държавен бюджет за три месеца“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг на партията. От своя страна Кирил Ананиев подчерта, че има 30-годишен стаж във финансовото министерство и единствено през 1997 година е виждал подобно нещо. Той допълни, че заложеният дефицит от 4,1% ще премине над 6% и то преди заложената от правителството актуализация в средата на годината.

Другото, което притеснява Ананиев е обявяването, че ще се тегли държавен дълг от над 7 милиарда лева, а всяка друга година по нови 9 милиарда лева.

Той уточни, че изплащането на тези дългове ще става или с увеличение на данъците или с тежка дългова спирала. Ананиев допълни, че все още не се знае какъв дефицит ще дойде при очакваната актуализация в средата на годината.

Делян Добрев от своя страна показа графики, на които се виждат дълговете на страната, като пред 2024 година ще стигнем над 40 милиарда лева. 

По думите на бившия финансов министър всичко това, което се случва в момента все повече ни отдалечава от приемането в еврозоната.

Томислав Дончев заяви, че дълго време е мислил какъв е коварният замисъл на това да се мисли бюджет за три месеца, като е разбрал, че това всъщност са промяна на приоритети през три месеца. Той припомни, че всички политически заявки са били, че АМ "Хемус" ще се дострои на база на нови договори.

„След година пълен застой виждам, че участъка след Боаза се строи. На база на какви договори се строи? Нали инхаус процедурите бяха лоши?", запита Дончев.  Той припомни, че няма да се строи тунелът под Шипка, а е по-добре да има четири ленти, като уточни, че довеждащият път до там е двулентов като попита как ще се разшири.

„Последният анонс е, че той въпреки това ще се строи, но за какво ни бяха тези колебателни решения. С колегите тепърва ще правим анализ на предложения ни държавен бюджет, но и в предварителния анализ има притеснения, че европейското финансиране ще се замести с дългово такова“, каза Дончев. Той обяви, че втора година страната ни не е получила нито цент европейско финансиране.

„Аз съм длъжен да предупредя българите. Когато се усетите за какво става въпрос след тези възторжени празненства, че сме отишли на 50 милиарда дълг и ще ви предложат само постна пица. Длъжен съм да ви предупредя, че горчиво ще съжаляваме за това което направихме. Трупат се милиарди дългове“, каза от своя страна Бойко Борисов.

Той цитира изказване на Петков от 27 октомври 2021 година, че докато не се спрат кражбите не трябва да се пипат данъците, а когато спрат кражбите ще има пари за всичко.

„Ноември и декември минават, правителството работи и снощи Петков заявява: „Аз лично си мисля, че трябва да се фокусираме върху важните въпроси, когато са се крали по 4 млрд. лева на месец институциите да работят“.  Борисов заяви, че няма нито един лев повече събрани приходи с изключение на инфлацията и попита къде са парите. „Защо взимаш нови дългове и всяка седмица по половин милиард. В рамките на една седмица 4 милиарда изчезнаха“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че в момента се раздават пари на калпак без никаква политика и поредният шамар, който им забиха е БНБ с почти 50 процента спад на инвестициите, а министър Лорер казва, че има поток от инвестиции, може би е някакво ручейче“, пошегува се Борисов.

„Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този ръст на заемите само лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лева. И когато се усетите ще бъде толкова късно“, заяви лидерът на партията. Той подчерта, че хората вече се чудят как ще оцелеят, гледат си сметките за ток, първи сме по смъртност, инфлацията върви нагоре, числата на заразените с коронавирус също. 

„Общините започнаха режим на тока. Няма да стигнат парите за тролейбуси и метро. Да не говорим за ремонтите на болниците. Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим, после другите да се оправят. Борисов определи като закъсняла реакцията на правителството на   изказването на Русия – „ как да не си го позволи-нашия президент каза, че Крим е руски. Румънския президент на 15-та минута имаше съобщение, а нашия на шестия час“. По темата с РСМ той препоръча на Петков да прочете договора за добросъседство, където пише, двете договарящи се страни няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. „Това че РСМ си е изпратила писмо в ООН е в следствие на подписания от мен и Заев договор. И отново този договор бе приет от КСНС, мерките са нашите, бюджетът е нашият, удължен за още три месеца“, обясни той.

„Няма да подкрепим, че в България сме фашисти, колко са били кражбите у нас. Какво се случи в тези два месеца, че от 8 милиарда кражбите спаднаха на 4 милиарда“.

Борисов отново подчерта, че вчера е била актуализирана една третинка от бюджета, изготвен от ГЕРБ, после пак ще се актуализират някакви третинки и запита като знаят колко милиарди ще дойдат в страната ни не ги заложат. Той заяви, че вече трябва да са се събрали тези 8 милиарда и никой не го пита Петков. „Василев пък октомври също казва, че се крадат месечно 8 милиарда, но не се виждат в бюджета, вместо това има само нови 2 милиарда, които са от инфлацията“.

Ананиев уточни, че 3 милиарда от предстоящото теглене на 7 милиарда ще се ползва за изплащане на стари дългове. 2020 година държавният дълг е бил 20% от БВП, година по-късно нараства на 23% и така нараства с всяка година, а за тази са предвидени 27 % от БВП. Той уточни, че само за изминалата година е теглен дълг от 3,7 млрд.

Добрев пък допълни, че графиките, представени от тях са изготвени от Министерството на финансите и ако Асен Василев казва, че няма да има нарастване на дълга, то не знае какви документи се изготвят в неговото министерство.

„12 години ГЕРБ държаха цените на тока на 80 лева, а новите управляващи дойдоха със заявката, че са по-образовани. Самият Радев казва, че корупцията води до спад в инвестициите, а днес имаме 50% спад, това е достатъчно“, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Няма нещо което да не е поскъпнало, единственото което нараства е външния дълг“, подчерта Борисов.

На излизане Борисов се пошегува, че вече е модерно да се казва „Have a nice day“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети