Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ с поправки в НПК след случая „Полфрийман“

Политика

ГЕРБ с поправки в НПК след случая „Полфрийман“

Снимка:

Делата за предсрочното освобождаване ще подлежат на възобновяване

От партия ГЕРБ внесоха поправки в Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/, които изрично указват, че делата за предсрочното освобождаване подлежат на възобновяване. Предложението идва след разразилия се скандал с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който през 2007г. уби студента Андрей Монов до Съдебната палата.

Вносителите, сред които и Красимир Ципов, бивш заместник-вътрешен министър, предлагат делата за условно предсрочно освобождаване/УПО/ да се гледат на две инстанции, а при определени условия да има възможност за възобновяването им пред ВКС, макар и да са влезли в сила. Ципов настоява, че текстовете целят да има „ясна и прецизна нормативна уредба, която да не създава противоречиво тълкуване“. Юристът посочи, че тези поправки няма как да се приложат в случая „Полфрийман“ и няма да се бърза с приемането им.

„Нямаме идея да бързаме. Искаме да обсъдим много внимателно внесените предложения и със съдебната власт, и с представителите на науката, за да постигнем едно стабилно законодателно решение“, подчерта депутатът Красимир Ципов.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив