Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ с предложения в актуализацията в бюджета (ОБНОВЕНА)

Политика

ГЕРБ с предложения в актуализацията в бюджета (ОБНОВЕНА)

ГЕРБ обявиха, че ще внесат свои предложения между първо и второ четене в актуализацията на бюджета, както и в на ДОО. 

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че ще поискат ясно да е регламентирано разпределението на парите за медиците на първа линия, а не те да ходят с хронометър в джоба, както е сега. Също така от ГЕРБ ще направят срещи с всички съсловни организации, за да бъде ясно как точно да бъдат разпределение парите.  

Красимир Вълчев отчете, че ресор образование е пренебрегнат в актуализацията на бюджета и все още не е ясно дали учебната година ще започне присъствено.

Дениса Сачева подчерта, че служебното правителство не е избирано от Народното събрание и не е оторизирано да взема дългосрочни решения за пенсиите. ГЕРБ ще предложи да отпадне максималния таван на пенсиите, както и добавката от 50 лв. да бъде увеличена на 100 лв. Тъй като предстои още една тежка ковид криза, според Сачева е добре да се помисли за допълнителни възнаграждения на социалните работници, които също са на първа линия. Тя припомни, че програмата топъл обяд и всички необходими средства за консумативи заради коронавируса са осигурени до юни месец идната година.

От ГЕРБ ще настояват и да бъдат възстановени всички средства за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, както и да бъдат изплатени заплатите на работниците, уточни Петя Аврамова.  

По отношение на мигрантската вълна се предлагат 9,5 млн. за персонал и гориво, както и 17 млн. за капиталово възстановителни ремонти на летателна техника. От ГЕРБ внасят и предложение за 12 млн. лв., които целят възстановяването на „изчегъртаните от служебното правителство средства на Министерството на отбраната“.

Освен това се предлагат 500 млн. лв., които да бъдат възстановени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за текущ ремонт и поддържане. Предложението е обосновано от това, че хиляди работници и служители в строителството не могат да получат своите заплати. По думите на Петя Аврамова от ГЕРБ близо 500 млн. лв. от бюджета са били взети от служебното правителство и „никой не е разбрал къде са отишли“.

70 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители в сектор животновъдство и производство на плодове и зеленчуци предлагат още от ГЕРБ.

В сектор транспорт ГЕРБ предлага увеличаването на субсидията за автобусните превозвачи за нерентабилни маршрути с 15 млн. лв. Предвижда се предложение за 40 млн. безвъзмездна помощ, за която да кандидатстват всички превозвачи, извън тези, които са получили такава по предишната мярка. От парламентарната група ще подкрепят предложението за подпомагането на авиопревозвачите с 30 млн. лв.

По отношение на туризма след представители на сектора от ГЕРБ предлагат мярката 60/40 да продължи като 80/20 за сектор туризъм. Да се увеличат средствата за реклама в размер на 100 милиона. Народните представители искат удължаване на срока по отношение на ДДС от 9% за туризма, както и да продължи мярката от 35 евро на седалка за туроператори, които използват чартърни превози, като в тази мярка ще бъдат включени и българските авиопревозвачи. От ГЕРБ ще настояват служебният кабинет да продължи преговорите с Европейската централна банка, за да има мораториум върху плащанията на лихвата и главницата на кредитите за предприятията.

Предлагат се и поне 20 милиона лева за покриването на щетите, нанесени от градушките в последните дни.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още